Rookmelder onderzoek Nederland 2022

Om een compleet beeld te krijgen hoe Nederland ervoor staat qua rookmelders heeft Rook-melder.nl gedurende de periode 1 juni 2022 tot en met 22 juni 2022 een online enquête afgenomen. 426 respondenten uit alle leeftijdsgroepen en met verschillende woonsituaties hebben de enquête ingevuld. Door dit aantal kunnen er betrouwbare conclusies worden getrokken hoe Nederland ervoor staat qua rookmelders. De belangrijkste conclusies uit het rookmelder onderzoek Nederland 2022 delen we hieronder.

6 op de 10 respondenten is op hoogte van de aanstaande rookmelder verplichting.

60,1% van de respondenten heeft aangegeven dat zij op de hoogte zijn van de rookmelder verplichting die van 1 juli 2022 ingaat. 39,9% geeft aan niet op de hoogte zijn. Uit het onderzoek blijkt dat voornamelijk de leeftijdsgroep 16-25 niet op de hoogte is van deze verplichting.

cijfers rookmelders verplichting

Bij bijna 1 op 4 woningen hangt geen rookmelder.

Bij 23,5% van alle woningen is geen rookmelder te vinden. Dit betekent dat bijna 2 miljoen woningen (1.881.281) nog moeten worden voorzien van geschikte rookmelders. Een kleine groep van 14,4% van de respondenten geeft aan geen rookmelders op te willen hangen of twijfelt nog.

cijfers hangen er rookmelders op dit moment

Meer dan 3 op de 4 woningen heeft ten minste een rookmelder

Uit het onderzoek blijkt dat bij 76,5% van de huishoudens ten minste 1 rookmelder aanwezig is in de woning. Op basis van de meest recente cijfers van het CBS telt Nederland 8.005.452 woningen. Dit betekent dat er in Nederland minstens 6 miljoen rookmelders in woningen hangen. Het is aannemelijk dat dit aantal vele malen hoger ligt aangezien 82,2% van de respondenten aangeeft op elke verdieping rookmelders te hebben hangen of dit van plan is om te doen.

 

Belangrijkste reden voor niet hebben hangen van rookmelders ligt aan verhuurder/woningcorporatie

Er zijn verschillende redenen waarom er geen rookmelders worden opgehangen geven de respondenten aan. Uit het onderzoek komt naar voren dat er bij 15,3% van de respondenten gewacht wordt totdat de verhuurder of de woningcorporatie rookmelders op komt hangen. Andere redenen voor het niet hebben hangen van rookmelders is dat het teveel gedoe is om ze te installeren 5,4%, dat er geen geld voor is (1,9%) en dat er een geen zin is om ze te moeten onderhouden 0,9%. Zelden wordt als reden gegeven dat het onduidelijk is welke rookmelders het beste gekocht kunnen worden.

belangrijkste reden om rookmelders op te hangen

Veiligheid de belangrijkste reden voor ophangen rookmelders.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste van de respondenten (41,1%) aangeeft zichzelf en andere niet in gevaar te willen brengen en daarom ten minste 1 rookmelder ophangt. Veiligheid is dus de belangrijkste reden voor het ophangen van een rookmelder. Bijna 1/3 van de respondenten (32,4%) geeft aan dat de rookmelder verplichting de belangrijkste reden is voor het ophangen van rookmelders.

De meeste rookmelder (gaan) hangen op de overloop, slaapkamer, woonkamer of de zolder. *

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste respondenten ervoor kiezen om een rookmelder op te hangen op de overloop/gang (64,8%), slaapkamer (64,3%), zolder (50,2%) en de woonkamer (31%).

In de meeste woningen vind je een rookmelder met batterij

In meer van de helft van de woningen (51,4%) vind je een rookmelder die werkzaam is op batterijen. De nummer twee is met 19,7% de rookmelder die werkzaam is op netstroom.

wat voor soort rookmelder ophangen

 

 

Rook-melder.nl
Logo