Optische rookmelder

Wij helpen je bij de zoektocht naar een optische rookmelder

Wanneer jij de brandveiligheid binnen jouw woning graag aan wil pakken, is een optische rookmelder vast al een keertje voorbijgekomen. Maar je wilt een weloverwogen keuze maken voor je besluit dit type rookmelder in huis te halen. Daarom vind je op deze pagina allerlei nuttige informatie over dit type rookmelder. Daardoor weet je zeker dat jouw keuze de juist is, ongeacht de optie waar je voor kiest. Wij gaan je zoveel mogelijk helpen om de juiste keuze te kunnen maken.

Rookmelder keuzehulp

Rookmelders zijn onmisbaar in huis, in je bedrijf en op kantoor. Er zijn jaarlijks tussen de zes- en zevenduizend woningbranden. Gemiddeld komen er elk jaar zo’n zestig mensen om bij een brand. Door het plaatsen van rookmelders kun je levens redden. Het kiezen van de juiste rookmelders is dan ook enorm belangrijk. Om de zoektocht naar een geschikte rookmelder een stukje makkelijker te maken heeft rook-melder een keuzehulp ontwikkeld. Hierdoor weet jij binnen enkele seconden welke rookmelder het beste voor jou is.

Optische rookmelder kopen? Dit zijn de 3 beste!

We hebben uitgezocht wat de beste optische rookmelders zijn. De resultaten vind je hieronder. Koop je een van onderstaande rookmelders, dan weet je zeker dat je goed zit en voorkom je een miskoop.

1. Google Nest Protect V2 Netstroom 3-Pack

Google Nest Protect V2 Netstroom 3-Pack Rook- en koolmonoxidemelder Stuurt waarschuwing via app Werkt op netstroom Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis.
320,54
Bekijk prijs
Beste deal op: Coolblue.nl

2. ELRO Blue Line CBFS25 Rookmelder 3-pack

ELRO Blue Line CBFS25 Rookmelder 3-pack Rook Geluidssignaal 3 melders Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis.
50,51
Bekijk prijs
Beste deal op: Coolblue.nl

3. Alecto SA-19/5 (5 jaar) 4-Pack

Alecto SA-19/5 (5 jaar) 4-Pack Rookmelder Niet koppelbaar Werkt op 9V batterij Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis.
29,38
Bekijk prijs
Beste deal op: Coolblue.nl

Dit zijn de drie voordelen van een optische rookmelder

Dit type rookmelder is betrouwbaar

Het eerste voordeel van een optische rookmelder is dat het betrouwbaar is. Er zijn namelijk allerlei soorten sensoren die een rookmelder kan bevatten. Een optische rookmelder maakt gebruik van een optische sensor. Deze sensor staat in tegenstelling tot een hitte sensor of een koolmonoxide sensor bekend als de beste sensor voor het detecteren van rook of brand. Daardoor weet je zeker dat je het beste type brandmelder in huis hebt gehaald.

Een optische rookmelder is standaard geworden

Het tweede voordeel van een optische rookmelder is dat je weet wat je in huis haalt. Een optische rookmelder is inmiddels de standaard geworden in de rookmelder industrie. Dit komt doordat het zoals eerder gezegd uiterst betrouwbaar is. Daardoor heb je ook immens veel keuze tussen allerlei soorten rookmelders. Doordat een optische rookmelder de standaard is geworden, heb je een extra voordeel indien je voor deze soort brandmelder kiest.

De rookmelder valt niet op

Tot slot valt deze rookmelder niet op. Sommige rookmelders moeten namelijk wat lager hangen. Daardoor kunnen ze het design van jouw woonkamer of keuken verpesten. Een optische rookmelder hang je echter in plaats van aan de muur aan het plafond op. Daardoor ziet men minder snel deze rookmelder hangen, terwijl dit nog steeds haar functie naar behoren uitvoert. Zo heb je het beste van beide werelden. Zie de beste design rookmelders hier.

Optische rookmelder kopen? Dit is alles wat je moet weten.

Overweeg je om optische rookmelders te kopen? Lees hieronder de meest gestelde vragen over optische rookmelders. Zo weet je bijvoorbeeld wat een optische rookmelder is, hoe deze werkt, waarom je wel of niet voor een optische rookmelder zou moeten kiezen, welke verschillende soorten er zijn en tot slot wat de beste is.

Wat is een optische rookmelder?

Een optische rookmelder is een apparaat dat via een optische sensor het doel heeft om rook of brand op te sporen. Vervolgens rapporteert deze brandmelder het gevaar aan mensen in de nabije omgeving door middel van een luid alarm. Optische rookmelders is de standaard voor rookmelders. Vroeger in de jaren 2000 werden er ionische rookmelders gebruikt. Dit mag niet meer en daarom worden alleen nog de betere optische rookmelders opgehangen. Lees hier meer over de werking van een optische rookmelder ten opzichte van een ionisatie rookmelder. 

optische rookmelder

Waarom een optische rookmelder?

Er zijn verschillende redenen om voor een optische rookmelder te kiezen. Ten eerste is een optische rookmelder de standaard rookmelder die de meeste bedrijven produceren. Daardoor heb je met deze soort brandmelder de meeste keuze. Ten tweede maakt deze rookmelder gebruik van een optische sensor. Deze sensor is het meest betrouwbaar van alle methodes om brand te detecteren. Tot slot is een optische rookmelder ook onopvallend. Je hangt de rookmelder simpelweg aan het plafond op. Zo ziet niemand de brandmelder hangen. In tegenstelling tot andere rookmelders of koolmonoxidemelders waarbij ze aan de muur hangen en opvallen, heeft niemand last van een optische rookmelder. Daardoor blijft jouw interieur mooi.

Hoe werkt een optische rookmelder?

Een optische rookmelder werkt als volgt; een optische sensor in de brandmelder probeert via een laserstraal een bepaald punt in de ruimte bereiken. Indien dit niet lukt, betekent het dat de rook het tegenhoudt. Daardoor slaat het apparaat onmiddellijk alarm door middel van het af laten gaan van een luid geluidsalarm. Daardoor wordt de gebruiker en het gezin in de woning meteen geïnformeerd over de rook of brand in huis.

Welke verschillende soorten optische rookmelders zijn er?

Er zijn talloze soorten optische rookmelders die je in huis kunt nemen. Daarom focussen we niet op de soorten modellen, maar welke functies deze rookmelders allemaal kunnen hebben. Ten eerste heb je simpele optische rookmelders. Deze soorten brandmelders hebben als functies alleen de detectie van een brand en het af laten gaan van een alarm. Ook zijn er optische brandmelders met speciale functies zoals een noodlicht of extra hitte sensor. Tot slot zijn er slimme melders zoals de Google Nest rookmelder die via het internet (wifi) samen kunnen werken met allerlei apparaten zoals jouw mobiel of jouw rolluiken.

Hoe kies je de juiste optische rookmelder?

Er zijn verschillende criteria die je kunt gebruiken bij het kiezen van de juiste optische rookmelder. Bedenk ten eerste hoe uitgebreid je de functies wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld een koppelbare rookmelder, een slimme of een met een extra lange batterijduur. Ten tweede is de prijs ook van belang. Tot slot is een betrouwbaar merk ook goed om naar te kijken.

Wat is de beste optische rookmelder en waarom?

De Google Nest Protect V2 is volgens ons de beste optische rookmelder. Dit komt doordat het apparaat gemaakt is door een betrouwbaar merk. Daarnaast beschikt deze brandmelder over allerlei slimme functies, waaronder een stem die je vertelt wat je moet doen wanneer het alarm afgaat. Tot slot is de prijs ook eerlijk, waardoor je een goede deal te pakken hebt met deze rookmelder.

Een rookmelder is verplicht vanaf juli 2022

Alle optische rookmelders op een rijtje

Ben je hier naar op zoek?

Rook-melder.nl
Logo