Alles over Zigbee rookmelders: dit zijn je opties!

Door nieuwe technologieën en ontwikkelingen binnen smart home en domotica worden woningen steeds slimmer. Via je mobiel of tablet is het heel eenvoudig geworden om je lampen aan te zetten, de rolluiken naar beneden te doen of de temperatuur van je thermostaat aan te passen. In sommige slimme woningen gaat dit allemaal al automatisch en hoef je niet eens meer zelf op de knop te drukken. Ook voor rookmelders heeft de tijd niet stil gezeten. Er zijn al tal van slimme rookmelders verkrijgbaar zoals de Google Nest, Netatmo brandmelder of de ZigBee rookmelder. Al deze slimme brandmelders werken met een smart home platform zoals onder andere Google Assistant, Amazon Alexa en Homey. In dit artikel gaan we je alles vertellen over de ZigBee rookmelder. We leggen uit wat het is, hoe het werkt, welke ZigBee melder er zijn en waarom je er wel of niet een ZigBee rookmelder zou moeten kopen.


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Wat is een ZigBee rookmelder?

We beginnen met de eerste vraag: wat is een ZigBee rookmelder? Wat een rookmelder is spreekt natuurlijk voor zichzelf: een apparaat dat kan detecteren wanneer er sprake is van rookontwikkeling in je woning en vervolgens alarm slaat. Echter zijn er tegenwoordig verschillende soorten rookmelders. Zo heb je bijvoorbeeld koppelbare melders, slimme en optische rookmelders. Een Zigbee rookmelder is een slimme melder en dat betekent je bijvoorbeeld extra inzichten krijgt in je melder (wat is het batterijpercentage?), je altijd en overal op de hoogte bent van eventueel gevaar (bijvoorbeeld notificaties op je telefoon) en dat je de brandmelders altijd met elkaar kan koppelen. Nu je weet wat slimme melders zijn vraag je jezelf wellicht af: “maar wat is dan zigbee?”. Het antwoord hierop lees je hieronder.

Wat is ZigBee?

ZigBee is een draadloos communicatieprotocol net zoals WiFi, Bluetooth en bijvoorbeeld Z-Wave wat het mogelijk maakt dat slimme apparaten zoals slimme rookmelders met elkaar kunnen communiceren. Je kan Zigbee zien als Wifi maar dan speciaal gemaakt om je woning te automatiseren. ZigBee is de enigste complete IoT-oplossing en er zijn miljoenen producten te vinden die werken met dit communicatieprotocol. Denk hierbij aan producten zoals lampen, televisies, thermostaten en dus ook slimme rookmelders.

ZigBee wordt wereldwijd gebruikt en er zijn talloze bedrijven die het ZigBee communcatieprotocol in hun producten hebben verwerkt. Hierdoor is het heel makkelijk om bijvoorbeeld een slimme lamp te koppelen met slimme rookmelder door middel van ZigBee. Maar waarom zou je dit willen? Extra veiligheid! Je zou bijvoorbeeld in kunnen stellen dat alle lampen rood kleuren en gaan knipperen wanneer de rookmelders afgaan. Hierdoor wordt je sneller gewaarschuwd voor potentieel gevaar. Daarnaast zou je bijvoorbeeld ook kunnen instellen de rolluiken automatisch worden geopend. Zoals je merkt: de opties zijn eindeloos.

Wat zijn de voor- en nadelen van Zigbee rookmelders?

Doordat ZigBee zich volledig focust op huisautomatisering heeft het communicatieprotocol een aantal voordelen ten opzichte van de alternatieven. ZigBee rookmelders gebruiken namelijk maar weinig energie. Hierdoor gaan de brandmelders lang mee en hoef je de batterijen bijna nooit te vervangen. Doordat ZigBee wereldwijd wordt toegepast is het relatief betaalbaarder dan alternatieven. Een ander bijkomend voordeel is dat de rookmelders niet alleen in contact staan met 1 centraal punt maar ook direct kunnen communiceren met elkaar. Hierdoor kunnen de rookmelders elkaar waarschuwen als er sprake is van brand. Stel er is brand op zolder en jij zit beneden tv te kijken, dan zal de melder op zolder aan de melder beneden, doorgeven dat er brand op zolder is.

De nadelen van een zigbee melder

ZigBee is een Mesh netwerk. Dit betekent dat verschillende slimme apparaten met elkaar in contact staan. Hoe meer slimme apparaten met elkaar in contact staan, hoe betrouwbaarder het netwerk. Nu is echter zo wanneer je weinig ZigBee producten hebt, het netwerk klein is en hierdoor kan het bereik van de producten wat beperkt zijn. Toch is het goed om te zeggen dat het bereik ongeveer vijftien tot twintig meter is en dat is meestal wel voldoende in een woning. Een ander nadeel is dat je een ZigBee rookmelder niet direct kan koppelen met je telefoon (deze heeft namelijk geen ZigBee-ontvanger) je moet daarom altijd een smart home hub nodig zoals de Athom Homey Pro.

Welke ZigBee rookmelders zijn er allemaal verkrijgbaar?

Wanneer je op zoek gaat naar een ZigBee rookmelder zal je geen rookmelder kunnen vinden die letterlijk de naam ZigBee rookmelder draagt. ZigBee is geen merk maar een communicatieprotocol. En er zijn merken die die rookmelders ontwikkelen die werken middels ZigBee. De rookmelder die je kiest sluit je aan op een smart home platform zoals bijvoorbeeld de Homey Athom Pro.

ZigBee rookmelder combineren met Homey

Zigbee is een van de 6 draadloze technologien van Homey. En wat is homey? Homey is een basisstation waarmee allerlei slimme apparaten in je huis kan aansturen. Je kan maarliefst producten van 40 verschillende merken dankzij het open platform van homey met elkaar laten samenwerken. Homey ondersteund vele protcollen met onder andre somfy, z- wave, z- wave plus en ZigBee.

Dit zijn de 3 beste ZigBee rookmelders

Nu je alles weet over ZigBee is het tijd om te kijken welke opties “Zigbee rookmelders” je hebt. Deze zullen we hieronder bespreken in de top 5 beste zigbee rookmelders.

1.      KlikAanKlikUit ZSDR-85-908-EU

KlikAanKlikUit - Draadloze Rookmelder - ZSDR-850
Aanbieding
Werkt op: Batterij | Niet koppelbaar | Aantal stuks: 1
Beste deal op: bol.com

De KlikAanKlikUit rookmelder die gebruik maakt van het Zigbee HA 1.2 communicatieprotocol en heeft een batterijduur van 10 jaar. Het voordeel van deze melder is dat u het kunt aansluiten op de Homey door de Athom app. Zo kunt u de rookmelder ook koppelen aan andere apparaten in uw huis. Als de rookmelder afgaat, kunt u bijvoorbeeld instellen dat de verlichting automatisch aangaat of dat de rolluiken opengaan. U kunt ook spraakbesturing gebruiken om hem te bedienen.

2.      Fibaro Smoke Sensor

Fibaro Smoke Sensor (2 jaar) - Werkt met Toon
Aanbieding
Fibaro Smoke Sensor (2 jaar) - Werkt met Toon Rook- en hittemelder Uitbreiding: z-wave protocol Inclusief batterijen Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis.
Beste deal op: Coolblue.nl

De Fibaro Rookmelder is een batterij gevoede rookmelder die gebruik maakt van Zigbee Home Automation 1.2. Het voordeel van deze rookmelder is dat hij als standalone apparaat gebruikt kan worden of in combinatie met andere Fibaro producten. Wanneer het alarm afgaat, ontvangt u een notificatie op uw telefoon. Bovendien heeft de Fibaro Rook Sensor een ingebouwde temperatuursensor en vochtigheidssensor. Deze sensoren geven u informatie over de omstandigheden in uw huis, zelfs wanneer er geen brand is.

3.      FireAngel ST-630-ZB-D

FireAngel ST-622 Rookmelder 3-pack - Opvolger van ST-620 - Verbeterde 10 jaar accu
Aanbieding
2 jaren geleden

FireAngel ST-622 Rookmelder 3-pack

72,79
Werkt op: Accu | Niet koppelbaar | Aantal stuks: 3
Beste deal op: bol.com

De FireAngel ST-630-ZB-D is een op het lichtnet werkende rookmelder die gebruik maakt van ZigBee Home Automation 1.2. Het voordeel van deze rookmelder is dat hij zeer eenvoudig te installeren is en gekoppeld kan worden aan andere apparaten in uw huis, zoals verlichting en alarmen.

Red je leven! Vergeet nooit meer jouw rookmelder te testen

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je melders te testen!

Rook-melder.nl
Logo