Hoe werkt een rookmelder?

Sinds juli 2022 zijn rookmelders in elke woning in Nederland verplicht. Niet vreemd, want rookmelders zijn essentieel om snel brand te kunnen ontdekken. Rookmelders redden dagelijks levens maar hoe werken deze kleine apparaten eigenlijk? In dit artikel gaan we je het haarfijn uitleggen.

Red je leven! Vergeet nooit meer jouw rookmelder te testen

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je melders te testen!

In het kort: wat doet een rookmelder?

Een rookmelder is een apparaat dat gebruik maakt van sensoren om de aanwezigheid van rook in een ruimte te kunnen detecteren. Ze worden vaak gebruikt in woningen en bedrijven om een vroegtijdige waarschuwing voor brand te geven. Zodra een rookmelder rook detecteert zal hij alarm slaan, zodat iedereen in de ruimte gewaarschuwd kan worden dat er brand is. Hierdoor kan je snel reageren en jezelf en je omgeving in veiligheid brengen.

Wist je dat als je slaapt je reuk is uitgeschakeld waardoor je eventuele rook niet kan ruiken. Alleen uw gehoor werkt nog wanneer u slaapt dus is een rookmelder essentieel om op tijd rook te kunnen ontdekken.

Verschillende soorten rookmelders

Er zijn twee verschillende soorten rookmeldermelders ontwikkeld. De werking is per rookmelder anders. Je hebt de:

  1. Optische rookmelders (foto-elektrische rookmelders)
  2. Ionische rookmelders

Wat is een een optische rookmelder? (foto-elektrische rookmelders)

Een optische rookmelder, ook wel foto-elektrische rookmelder genoemd is de standaard in Nederland. Maar hoe werkt een optische rookmelder? We leggen het je uit.

Midden in een optische rookmelder bevind zich een lichtgevoelige meldkamer. In deze meldkamer vind je een infrarood-zender, spiegeltjes en een ontvanger. De infrarood zender zend continu een straal uit naar de ontvanger. Zolang deze infrarood straal aankomt bij de ontvanger weet de melder dat er niets aan de hand is. Als er sprake is van rookontwikkeling en deze rookdeeltjes in de melder komt, wordt de infraroodstraal onderbroken: de rookmelder slaat alarm en jij wordt op tijd gewaarschuwd.

Optische rookmelders zijn extreem goed in het detecteren van langzaam smeulende vuren. De Google Nest Protect is een optische rookmelder.

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack
Aanbieding
2 jaren geleden

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack

321,36
Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack Rook- en koolmonoxidemelder Stuurt waarschuwing via app Werkt op AA batterij Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis.
Beste deal op: Coolblue.nl

Wat is een ionische rookmelder?

Tot het jaar 2000 werden er ionische rookmelders in Nederland gebruikt. Nu zijn deze verboden aangezien ze milieuvervuilend zijn doordat ze over radioactieve deeltjes. Ze voldoen daarnaast ook niet meer aan de Europese EN14604 norm. Hieronder leggen we uit hoe ionische rookmelders werkten.

Ionische rookmelders werken anders dan een optische rookmelder. Ionisatiesensoren maken gebruik van een kleine hoeveelheid radioactief materiaal om een elektrische stroom te creëren. Deze stroom die door de sensor loopt creëert een magnetisch veld. Als rookdeeltjes de sensor binnendringen, breken zij het magnetische veld af, waardoor het alarm afgaat.


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Andere soorten melders: hittemelder en co melders

Naast de optische en ionische rookmelders zijn er ook andere soorten melders. Zo heb je bijvoorbeeld ook hittemelders. Deze melders meten de temperatuur in een ruimte. Als de temperatuur te snel stijgt, gaat het alarm af. Hittemelders detecteren echter niet altijd rook: ze zijn niet zo doeltreffend als optische rookmelders.

Een ander type melder is de zogenaamde combimelder. Deze melder bestaat uit een optische en een warmtesensor. Het voordeel van deze melder is dat het snel reageert op zowel snel oplaaiende branden als langzaam smeulende branden. Daarnaast heb je ook combinaties van rook- en koolmonoxidemelders.

Rookmelders zijn niet de enige manier om een brand op tijd te ontdekken. Ook een CO-melder kan u hierbij helpen. CO-melders meten de koolmonoxideconcentratie in een ruimte.

Rook-melder.nl
Logo