Rookmelder trapgat: wat is de beste plek voor een rookmelder in het trapgat

Een rookmelder ophangen op de juiste plaats ophangen is enorm belangrijk. Een goed geplaatste rookmelder red levens. Wanneer hij niet op de juiste plek hangt kan het voor de melders moeilijk worden om rook te detecteren. Hierdoor krijg je gevaarlijke situaties en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je vraag je misschien wel af waar hang je een rookmelder in een open trapgat? Ver weg van het trapgat, dictbij het trapgat, aan de zijmuur of moet de rookmelders ergen anders worden geplaatst? Geen zorgen. Wij gaan je helpen. In dit artikel gaan leggen we uit waar je het beste een rookmelder ophangt als er een trapgat is. Lees meer over waar rookmelder plaatsen.

Vanaf juli 2022 is het voor elke Nederlander verplicht geworden om op elke verdieping rookmelders op te hangen in zijn of haar woning.

Lees meer over de rookmelder verplichting. 

Rookmelders plaatsen hoe zat het ook alweer?

Vanaf juli 2022 is het dus verplicht om op elke verdieping van je woning minstens 1 rookmelder te hebben hangen. Hoe meer, hoe beter maar plaats je er op 1 elke verdieping voldoe je aan de wettelijke eisen. In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe en waar je rookmelders het beste ophangt.

Mocht je slechts 1 rookmelder op elke verdieping willen hangen dan raden we aan om deze melders op een potentiele vluchtweg te hangen. Bijvoorbeeld in de hal, overloop of bij een trapgat. Hierdoor kan je altijd veilig je huis uitkomen wanneer er sprake is van brand. De beste optie zou echter zijn om in elke leefruitme een rookmelder op te hangen. In het artikel: waar rookmelders plaatsen vertellen we je er meer over.

Waar rookmelder trapgat plaatsen?

Per huis is het verschillend waar je het best een rookmelder bij een trapgat kan plaatsen. Toch gaan we je zo duidelijk mogelijk proberen te vertellen waar je rekening mee dient te houden als een rookmelder bij de trapgat wil ophangen. Eerst een aantal basis dingen die belangrijk zijn om te weten voor het plaatsen van een rookmelder bij een trapgat:

Wat je niet moet doen als je een rookmelder ophangt bij een trapgat

Rook stijgt op. Daarom is het belangrijk om een rookmelder zo hoog mogelijk op te hangen en ervoor te zorgen dat deze niet op de tocht hangt. Het is ook belangrijk om een rookmelder niet in hoeken te plaatsen. Houd een afstand aan van een halve meter (50cm) van een hoek. Een rookmelder moet je altijd op het plafond bevestigen en niet aan de muur. Ook is het niet verstandig om een rookmelder te dichtbij een lamp te hangen. Dit voorkomt dat er veel stof in de brandmelder komt. Houd een afstand van minimaal 30 centimeter.

Plaatsing rookmelder trapgat

De ideale plaatsing van een rookmelder in het trapgat is het midden van het plafond van de eerste verdieping. Dit zelfde geld voor als uw een trapgat naar de zolder toe. Het zou verstandig zijn om zijn om een potentiele brandhaard bij voorbaat te bedenken. Bijvoorbeeld als de keuken rechts van het trapgat zit, dan zou het verstandig zijn om rookmelder naast het trapgat te hangen. In een keuken is de kans groter dat er brand ontstaat dan bij de voordeur. Zit er een meterkast links, dan is het misschien wel verstandig om een rookmelder links van het trapgat te plaatsen.


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Rookmelder trapgat plaatsen in het kort:

Hieronder een korte samenvatting wat je wel en niet moet doen als een rookmelder bij het trapgat gaat plaatsen. Hang:

  • een rookmelder zo hoog mogelijk op.
  • een rookmelder niet in een hoek (minimaal 50 cm afstand van de hoek).
  • een brandmelder niet op de tocht.
  • een rookmelder aan het plafond en niet aan de muur.
  • een brandmelder minimaal 30 centimeter van een lamp
  • in het midden van de muur van het trapgat
  • bepaal vooraf wat een potentiele brandhaar zou kunnen zijn en houd hier rekening mee.

Rook-melder.nl
Logo