Rookmelder vervangen? Dit is alles wat je erover moet weten!

Goed werkende rookmelders zijn essentieel in elke woning. Ze zorgen er voor dat bij brand je snel wordt gewaarschuwd, waardoor je jezelf en je gezin op tijd in veiligheid kan brengen. Of je nou een rookmelder hebt van BRK, First Alert, Ei of Firex: elke rookmelder moet ooit worden vervangen. Het is verstandig om dit op tijd te doen om problemen te voorkomen. Wij zijn ervoor je om je te helpen bij het vervangen van je rookmelder.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over rookmelder vervangen. We leggen uit waarom je het moet doen, wanneer, hoe vaak, wie er voor verantwoordelijk is, hoe je een rookmelder vervangt per model en waar je op moet letten wanneer je een nieuwe rookmelder gaat kopen.

Lees: rookmelder batterij vervangen? Zo doe je het!

Waarom moeten rookmelders worden vervangen?

Een goede rookmelder waarschuwt op tijd in geval van brand. Zo heeft u tijd om uzelf en uw gezin in veiligheid te brengen. Rookmelders zijn echter na enige tijd niet meer betrouwbaar. De sensoren in de rookmelder kunnen verstopt raken door stof of vuil, waardoor ze minder effectief worden. Heeft u oudere rookmelders dan bent u er niet meer zeker van dat de rookmelder u daadwerkelijk zou alarmeren wanneer er sprake is van rookontwikkeling. Daarnaast neemt de kans op valse alarmen naarmate de vervaningsdatum naderd toe. Zeker als uw rookmelder vol zit met stof en viezigheid wordt de kans hierop groter.

Wanneer moeten rookmelders worden vervangen

Elke rookmelder moet ooit worden vervangen voor een ander exemplaar. De maximale levensduur van een rookmelder is 10 jaar. Door stof en viezigheid is je brandmelder na 10 jaar niet meer betrouwbaar genoeg. Of je nou een rookmelder hebt die werkt op batterijen of op netstroom: elke melder moet na 10 jaar worden vervangen. Het kan wel verschillen wanneer de batterij van je rookmelder moet worden vervangen. Dit is meestal na 1, 2, 5 of 10 jaar.

Lees: hoe je de batterij van je rookmelder vervangt.

wanneer rookmelder vervangen

Wanneer moet ik mijn rookmelder worden vervangen?

Iedereen heeft andere rookmelders en het verschilt dan ook per persoon wanneer een rookmelder moet worden vervangen. Het antwoord wanneer jij je rookmelder moet vervangen is gelukkig makkelijk te vekrijgen. Elke melder is namelijk voorzien van een sticker waarop of de productiedatum of de uiterlijke vervangingsdatum te vinden is. Deze sticker bevindt zich meestal aan de zijkant van de rookmelder of aan de achterkant (bij oudere melders meestal aan de onder kant).

Fabrikanten van rookmelders zoals BKR, Ei, Firex of First Alert gebruiken meestal de woorden: “vervangen voor” of “replace before” met vervolgens een datum om aan te geven wanneer de rookmelder vervangen dient te worden. Bij enkele melders is alleen het productie jaar te vinden.

Ik kan niet vinden wanneer mijn rookmelder moet worden vervangen

Wanneer je niet kan vinden wanneer je rookmelder vervangen moet worden zijn er een aantal opties die je kunt doen. Ten eerste kan je op zoeken wanneer je jouw rookmelder hebt gekocht. Vervolgens kan je hier 10 jaar bij optellen om te achterhalen wat jouw uiterlijke vervaningsdatum is.

De rookmelder vervangen is de meest veilige optie. Ook al heeft u de rookmelder getest middels een testknop je weet nooit zeker of de melder het daadwerkelijk doet bij brand als de vervangingsdatum is verlopen. We adviseren dan ook om geen enkel risico te nemen.

hoe rookmelder vervangen

Hoe vaak een rookmelder vervangen?

Een rookmelder moet om de 10 jaar worden vervangen. Na deze tijd zijn de sensoren in de rookmelder verstopt met stof en vuil, waardoor het brandalarm onbetrouwbaar kan worden. Dit geldt voor zowel rookmelders die werken op het lichtnet (netstroom) als melders die werkzaam zijn op batterijen.

Het kan echter voorkomen dat uw rookmelders eerder moeten worden vervangen. Bijvoorbeeld omdat uw rookmelder eerder defect is gegaan of een technische storing heeft. Ook kan het zijn dat uw rookmelder regelmatig valse alarmen blijft geven. Ook dit kan een goed moment zijn om de brandmelder te vervangen.


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Een rookmelder moet dus worden vervangen:

  • na 10 jaar
  • als deze defect is

Wie is er verantwoordelijk voor het vervangen van een rookmelder?

Per situatie verschilt het wie er verantwoordelijk is voor het vervangen van een rookmelder. We zullen de verschillende situaties hieronder aan je uitleggen.

Situatie 1: ik heb een koopwoning

Heeft u een koopwoning? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het op tijd vervangen de rookmelders. Dit kan u zelf doen of laten doen door een bedrijf. Bij woningen die gebouwd zijn na 2003 moeten de rookmelders werkzaam zijn op netstroom.

Situatie 2: ik heb een huurwoning. Huurder of verhuurder verantwoordelijk?

Wanneer je in een huurwoning woont is de verhuurder verantwoordelijk voor het op tijd vervangen van de rookmelders en niet de huurder.

Hoe vervang je een rookmelder?

Het vervangen van een rookmelder is niet moeilijk. Als u een koopwoning heeft, kunt u het zelf doen of een bedrijf het voor u laten doen. Woont in een huurwoning neem dan contact op met de verhuurder. Als u zelf een rookmelder wilt vervangen volg dan de onderstaande stappen. Per soort en merk rookmelder zullen we uitleggen welke stappen u moet nemen om de rookmelder te vervangen.

Rookmelder lichtnet vervangen

Voer de volgende stappen uit als een rookmelder die werkt op netstroom wil vervangen.

1. Schakel de stroom naar de rookmelder uit

2. Verwijder de oude rookmelder van het plafond of de muur

3. Koppel de oude rookmelder los van de bedrading

4. Sluit de nieuwe rookmelder aan op de bedrading

5. Monteer de nieuwe rookmelder aan het plafond of aan de muur

6. Zet de stroom weer aan

7. Test de nieuwe rookmelder

8.Lever je oude rookmelders in bij een inleverpunt van de gemeente of geschikte winkel.

Lithium batterij rookmelder vervangen

Heb jij een rookmelder met een lithium batterij en wil je deze vervangen? Volg dan deze stappen:

  1. Koppel de oude rookmelder los van de voetplaat (meestal de melder linsom draaien of een schuifje indrukken met schroevendraaier)
  2. Verwijder de oude rookmelder uit de voetplaat
  3. Sluit de nieuwe rookmelder aan op de voetplaat
  4. Druk op de testknop om te controleren of de rookmelder het doet.
  5. Lever je oude rookmelder in bij een geschikt inleverpunt van de gemeente of een geschikte winkel

Een batterijgevoede rookmelder vervangen

Voer de volgende stappen uit als een rookmelder die werkt op netstroom wil vervangen.

1. Koppel de oude rookmelder los van de voetplaat. (meestal linksom draaien)

2. Verwijder de oude rookmelder van het plafond of de muur

3. Sluit de nieuwe rookmelder aan op de bodemplaat (meestal rechtsom draaien).

4. Test de rookmelder door op de testknop te drukken

5.Lever de oude rookmelder in bij een inleverpunt van de gemeente of een geschikte winkel.

Rookmelder vervangen per merk: BRK, FIREX Ei 146, First Alert of een ander model?

Heb je een BRK rookmelder, een van Firex, de Ei 146 rookmelder, een van First Alert of heb je een ander model rookmelder die je wilt vervangen? Bepaal dan eerst wat voor type brandmelder je hebt: eentje die werkzaam is op batterij, op netstroom of met een lithium accu en volg vervolgens de stappen in de handleiding die hierboven is beschreven.

Waar op letten wanneer je een nieuwe rookmelder gaat kopen?

Overweeg je om rookmelder te vervangen en ben je benieuwd waar je op moet letten wanneer je een nieuwe melder gaat kopen. Lees de rookmelder koopgids: welke rookmelder kopen.

Er zijn verschillende soorten rookmelders en de ene is de andere niet. Zo beschikt de een bijvoorbeeld over handige veilige functies terwijl de ander alleen over de basis opties beschikt. Wanneer je op zoek bent naar een veilge rookmelders adviseren we het volgende.

Kies ten eerste voor een koppelbare rookmelder. Zoals de naam al aangeeft zijn deze type melders aan elkaar te koppelen. Dus als er een afgaat, gaan ze allemaal af. Zo weet u zeker dat iemand het merkt als er brand is. Daarnaast is het ook belangrij dat u kiest voor een rookmelder die beschikt over een batterij die langere tijd meegaat. Het komt namelijk welleens voor dat mensen vergeten de batterijen op tijd te vervangen. Bij een rookmelder met een batterij van minstens 5 jaar neemt de kans hierop enorm af. Tot slot kunt u overwegen om een slimme rookmelder te kopen. Hierdoor krijgt u gemakkelijk inzicht door middel van een app of uw rookmelder nog functioneert, of er eventueel storingen zijn en andere voordelen.

Komt u er niet uit welke rookmelder u moet kopen? Doe dan de gratis rookmelder keuzehulp hieronder.

Rook-melder.nl
Logo