Waar rookmelder plaatsen? Dit zijn de beste plekken voor je rookmelders!

Jaarlijks zijn er honderden woningbranden in Nederland. Helaas soms ook met fatale afloop. Binnen 3 minuten kan een brand al zo groot zijn dat het niet meer mogelijk is om op tijd weg te kunnen komen. Het vuur is niet eens het aller gevaarlijkst, het is de rook die vrijkomt. Rookmelders plaatsen in je woning is dan ook essentieel om jezelf en je omgeving op tijd in veiligheid te kunnen brengen. Een goede positie van je rookmelders in je woning is dan ook enorm belangrijk. Wanneer je rookmelders hebt gekocht of nog van plan bent dit te doen vraag je je wellicht af: “waar plaats je een rookmelder? of “waar hang je een rookmelder?””. In dit artikel zullen we je zo goed mogelijk uit gaan leggen wat de verstandigste plekken zijn om rookmelders op te hangen.

Wist je dat vanaf 1 juli 2022 het verplicht is voor iedereen in Nederland om op elke verdieping van je woning ten minste 1 rookmelder op te hebben hangen? Voor studentenhuizen is het 1 melder op elke studentenkamer. Maar waar kan je de melders nou het beste rookmelders plaatsen? We leggen het hieronder aan je uit.

Waar rookmelder plaatsen in je woning?

Hieronder lees je twee opties waar je het beste rookmelders kan plaatsen in je woning. We beginnen met de veiligste optie en vervolgens zullen we je de minimale optie geven waarmee je voldoet aan de Nederlandse wetgeving. Houd in gedachte: hoe meer rookmelders je ophangt, hoe veiliger. Al is het natuurlijk wel belangrijk WAAR je ze ophangt. Dat gaan we je nu vertellen.

De veiligste optie: in elke ruimte rookmelders plaatsen

Naast de verplichting om op elke verdieping van je woning 1 rookmelder te hebben hangen is het verstandigst om in elke ruimte waar er brand kan ontstaan 1 rookmelder op te hangen. Dit betekent dat je een rookmelder ophangt in iedere slaapkamer, woonkamer, verblijfsruimte, gang, overloop, hobbykamer en onder andere het washok. Vooral bij de wasmachines ontstaan veel branden en is het verstandig om hierbij in de buurt een rookmelder te hangen. In de badkamer is het niet verstandig om een rookmelder te plaatsen maar in plaats daarvan een hittemelder. De rookmelder zal namelijk een vals alarm gaan geven door de waterdamp. In de garage of keuken kan je ook het beste voor een hittemelder kiezen in plaats van een brandmelder.

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack
Aanbieding
2 jaren geleden

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack

325,62
Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack Rook- en koolmonoxidemelder Stuurt waarschuwing via app Werkt op AA batterij Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis.
Beste deal op: Coolblue.nl

De minimale optie: alleen rookmelders op de vluchtroute

Mocht je niet de behoefte voelen om op iedere ruimte een rookmelder op te hangen, kies er dan voor om je rookmelders op te hangen in gang/overloop. Op elke verdieping van je woning 1. Wanneer er namelijk brand is moet je kunnen wegvluchten via je vluchtroute. De gang/overloop maakt meestal onderdeel uit van je vluchtroute dus daarom is het advies om daar je rookmelders op te hangen. Nogmaals: rookmelders redden levens dus ons advies is echt om te kiezen voor de veiligste optie. Je doet het immers voor jezelf en je mede-bewoners.

Waar hang je een rookmelder op?

Je weet nooit waar een brand begint. Daarom is het beste wat je kunt doen de rookmelders op een centrale plek in je ruimte ophangen. Bijvoorbeeld het midden van je slaapkamer. Omdat rook opstijgt plaats je een rookmelder bij voorkeur op het plafond. Hierdoor zal je zo snel mogelijk worden gewaarschuwd als er sprake is van rookontwikkeling in je woning. Hang een rookmelder zo hoog mogelijk op en niet in de tocht. Plaats geen rookmelders in de hoeken van de ruimte. Ten minste 50 centimeter van de hoek is het advies. Een rookmelder dien je minimaal 30 centimeter van een lamp op te hangen. Hoe dichterbij je een rookmelder bij een lamp ophangt hoe meer stof er in de melder zou komen wat ervoor zorgt dat de rookmelder niet goed functioneert.

Waar plaats je een rookmelder per ruimte in je huis:

Het kan nogal verschillen waar je een rookmelder op hangt per ruimte. Per ruimte zullen we aangeven waar je het beste een rookmelder kan plaatsen. De volgende ruimtes zullen we bespreken: slaapkamer, keuken, zolder, woonkamer, trapgat, en appartement.

waar-moet-een-rookmelder-hangen

Waar rookmelder plaatsen in slaapkamer?

Ten eerste goed dat je een rookmelder wil plaatsen in de slaapkamer. De rookmelder kan je het beste zo hoog mogelijk in het midden van de kamer plaatsen. Op minimaal 30 centimeter van een lamp en op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek.

Waar rookmelder plaatsen keuken

In de keuken doe je er verstandig aan om geen rookmelder te plaatsen maar een hittemelder. Ook wel thermische melders genoemd. In de keuken komen namelijk veel dampen vrij waardoor je rookmelder mogelijk vals alarm zou kunnen slaan. Een thermische melder detecteert geen rook, maar temperatuur. Hierdoor zal de thermische melder niet aanslaan bij waterdamp.

Waar brandmelder plaatsen woonkamer

In de woonkamer kan je een rookmelder het beste plaatsen in het midden van de kamer, zo hoog mogelijk tegen het plafond, op minstens 30 centimeter van een lamp en op minstens 50 centimeter van een muur of hoek. Plaats de rookmelder niet tegen de muur.

Waar op zolder een rookmelder ophangen?

Op elke verdieping van je woning dien je ten miste 1 rookmelder te hebben hangen en dus ook op zolder. Je doet er verstandig aan om een rookmelder zo hoog mogelijk, op minstens 30 centimeter van een lamp en ten miste 50 centimeter van een hoek of muur te plaatsen. Heeft je zolder een schuindak en is het daarom lastig om een rookmelder op te hangen. Hang hem dan ten miste op 90 centimeter vanaf de nok.

Waar rookmelder plaatsen trapgat

Regelmatig krijgen we de vraag waar plaats je een rookmelder als er een trapgat is? Probeer deze brandmelder op te hangen op ten miste 50 centimeter van de muur in het midden van de plafond. Lees uitgebreid artikel: Waar rookmelder plaatsen trapgat?

Waar plaats je rookmelders in een appartement?

Heb je een appartement en wil je rookmelders ophangen? Volgens de wet hoef je er maar 1 op elke verdieping te hebben hangen. Een appartement is meestal maar 1 verdieping dus 1 rookmelder is voldoende. Ook al woon je in een appartement dan is het veiligst om in elke leefruimte zoals de woonkamer, slaapkamer en sowieso op de vluchtroute (gang) rookmelders op te hangen. Hang ze zo hoog mogelijk op minimaal 30cm van een lamp en minimaal 50cm van een muur of hoek.

Hoe hang je het beste een rookmelder op?

Nu je weet waar je rookmelders moet plaatsen wil je natuurlijk ook weten hoe je ze ophangt. Er zijn vier opties hoe je het beste een rookmelder op kan hangen:

 1. Optie 1: de rookmelder vastschroeven
 2. Optie 2: dubbelzijdige plakstickers
 3. Optie 3: magneetplaat
 4. Optie 4: Montage kit/lijm

Optie 1: De rookmelder vastschroeven:

Heb jij een plekje gevonden waar je de rookmelder wilt ophangen? Schroef hem dan eenvoudig vast met schroeven. Hierdoor weet je zeker dat de rookmelder goed en stevig vast zit.

Optie 2: Dubbelzijdige plaksticker:

Een andere optie om je rookmelder eenvoudig op te hangen is met een dubbelzijdige plakstikker. Deze speciale sticker plak je op een ontvette egale ondergrond en vervolgens druk je rookmelder er stevig tegen aan. Je rookmelder zou nu goed vast blijven zitten.

Optie 3: Magneetplaat

Een andere manier om je melder te plaatsen is door middel van een magneetplaat. Dit werkt ongeveer hetzelfde als bij optie 2. Je plaatst de magneet montagekit tegen de ontvette egale ondergrond en drukt de rookmelder tegen de magneet.

Optie 4: Montagekit/lijm

De laatste eenvoudige optie om je rookmelder op te hangen is door middel van montagekit of hele sterke lijm. Verspreid de lijm of montagekit over de rookmelder en druk hem stevig aan. De rookmelder zit nu goed vast en is klaar om jouw op elk moment te waarschuwen als er gevaar dreigt.

Hier moet je een rookmelder niet plaatsen:

Op sommige plaatsen is het niet verstandig om een rookmelder op te hangen. Plaats de rookmelder niet:

 • In de buurt van een ventilator of ventilatieopening
 • Boven/dichtbij een verwarming
 • Op plaatsen waar veel tocht is
 • In de buurt van stoom dampen van bijvoorbeeld een vaatwasser of kooktoestel

Heb jij in de badkamer apparaten staan die mogelijk brand zouden kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld een wasdroger of wasmachine, plaats dan de rookmelder aan het plafond in de gang of overloop op minimaal 50 cm afstand van de badkamerdeur. Als dit niet mogelijk is adviseren we om een hittemelder (ook wel thermische melder) in de badkamer op te hangen.

Extra tips voor het ophangen van een rookmelder

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen dus nog een keer een kort overzicht over de beste manier om rookmelders te plaatsen:

 • Installeer rookmelders op iedere primaire vluchtweg;
 • Kies voor hittemelders in de keuken, garage en de badkamer;
 • Bevestig rookmelders altijd aan het plafond tenzij het niet anders kan;
 • Zo hoog mogelijk.

Belangrijk is ook de onderhoud van een rookmelder. Test hem elke maand door even op de testknop te drukken. Zo weet je of die het nog doet. Daarnaast is verstandig om hem regelmatig (1 x in de maand) even schoon te maken en het stof met een stofzuiger uit te zuigen.


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Rook-melder.nl
Logo