Help! Mijn rookmelder gaat af en stopt vanzelf

Gaat jouw rookmelder af en stopt vanzelf? Bijvoorbeeld dat het alarm voor enkele seconden afgaat en dan direct weer stopt? Je vraag je natuurlijk af hoe dit kan en wat je nu het beste kan doen. In deze blog leggen we daarom uit wat de redenen kunnen zijn waarom je rookmelder af is gegaan en vervolgens leggen we uit wat je het beste kan doen om het op te lossen. Ook zullen we je een aantal tips geven hoe je het vanzelf afgaan van de brandmelder kan voorkomen in de toekomst.

Waarom een rookmelder afgaat en uit zichzelf stopt

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een rookmelder afgaat en vanzelf weer stopt. Misschien was de batterij leeg of kreeg je een onderhoudsignaal. We gaan alle opties + oplossingen hieronder uitleggen zodat je een goed beeld kan krijgen wat de mogelijke oorzaken zijn voor het afgaan van de rookmelder.

  1. Mogelijke oorzaak 1: je brandmelder is afgegaan door rook
  2. Mogelijke oorzaak 2: insecten zijn de boosdoeners 
  3. Mogelijke oorzaak 3: stoom of vocht is het probleem
  4. Mogelijke oorzaak 4: de oorzaak is teveel stof
  5. Mogelijke oorzaak 5: de rookmelder hangt te dichtbij een verbrandingstoestel
  6. Mogelijke oorzaak 6: de rookmelder heeft een technisch probleem
  7. Mogelijke oorzaak 7: defecte of lege batterij
  8. Mogelijke oorzaak 8: was het een onderhoudsignaal?

1. Je brandmelder is afgegaan door rook

Oorzaak: Uiteraard, als er rook in de kamer aanwezig is, bijvoorbeeld bij het roken van een sigaret of bij wierook zal het alarm kunnen afgaan. Maar als de rook snel wegtrekt, stopt het alarm weer. Dit zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn waarom het alarm van je rookmelder is afgegaan.

Oplossing: probeer te achterhalen of er rook door een of andere redenen door rookmelder is gedetecteerd. Dit zou kunnen verklaren waarom de brandmelder is afgegaan. Bij sommige rookmelder zoals de Google rookmelder kan je instellen hoe gevoelig de sensor reageert. Als jij vaak last heb dat de rookmelder zonder reden afgaat kan het een goed idee zijn om de sensor op minder gevoel in te stellen.

2. Insecten zijn de boosdoeners

Oorzaak: wespen, vliegen, spinnetjes, fruitvliegjes en andere insecten kunnen soms in de rookmelder terecht komen en de infraroodstraal van de melder hebben doorbroken. Hierdoor zal de rookmelder alarm slaan. Dit gebeurd vaker in de zomer wanneer er meer insecten zijn. Zelfs wanneer je rookmelder een insectennetje heeft komt het nog voor dat insecten de boosdoeners zijn.

Oplossing: wanneer je ziet dat er een insect in je rookmelder zit is het belangrijk dat je de rookmelder schoonmaakt. Dit kan met een stofzuiger of door de melder heen en weer te schudden. Er is weinig wat je kan doen om te voorkomen dat een insect in je rookmelder komt. Een insectennetje zou moeten helpen, maar is helaas niet altijd effectief.

3.Stoom/vocht is het probleem

Oorzaak: wanneer je net heb gedoucht of het gekookt of door een andere reden wat stoom of vocht veroorzaakt kan het zijn dat de rookmelder is afgegaan en weer is gestopt. Het gebruik van een luchtverfrisser in de buurt van de rookmelder kan ook ervoor zorgen dat het alarm afgaat. Dit komt omdat deze producten chemicaliën bevatten die het alarm kunnen laten afgaan.

Oplossing: De oplossing voor dit probleem is vaak het openen van een raam of het aanzetten van de afzuigkap. Daarnaast is het belangrijk dat je rookmelder minstens 3 meter van de keuken of badkamer hangt. De beste optie voor de badkamer en of keuken is een hittemelder. Lees hier meer over waar je rookmelders het beste kan ophangen.

4.De oorzaak is teveel stof

Oorzaak: Als er veel stof aanwezig is, kan dit er ook voor hebben gezorgd dat het alarm van je brandmelder is afgegaan. Stof kan namelijk in de rookmelder gaan zitten en de sensoren hebben geactiveerd. De infrafroodsensor van een rookmelder ziet het verschil niet tussen rook en ophopend stof.

Oplossing: maak je rookmelder en vooral de openingen schoon met een stofzuiger en een vochtig doekje. Doe dit maandelijks om te voorkomen dat je rookmelder afgaat zonder reden. Het kan zijn dat je rookmelder er schoon uitziet maar er intern toch genoeg stof in zit om het alarm af te laten gaan. Maak dus altijd de rookmelder schoon ook al denk je dat het niet nodig is.

rookmelder onderhoud

5.De rookmelder hangt te dichtbij een verbrandingstoestel:

Oorzaak: als de rookmelder zich te dicht bij een verbrandingstoestel, zoals een kachel, boiler, oven of open haard bevindt, kan hij afgaan en weer stoppen. Dit komt omdat het verbrandingstoestel kleine verbrandingsdeeltjes produceert. De sensor van de rookmelder detecteert dit en slaat alarm.

Oplossing: De oplossing is om de melder op minstens 6 meter verbrandingstoestellen zoals boilers, ovens, kachels of openhaarden te plaatsen. Hierdoor neemt de kans enorm af dat de rookmelder zomaar afgaat.

6. de rookmelder heeft een technisch probleem

Oorzaak: Als u een stroomstoring heeft gehad of als er iets anders is misgegaan met de elektriciteit, kan dat ervoor hebben gezorgd dat uw netstroom brandmelder niet goed meer werkt. Bovendien, als uw rookmelder meer dan 10 jaar oud is, kan het tijd zijn om het te vervangen. Hoe vervang je een rookmelder?

Oplossing: De oplossing voor dit probleem is vaak het resetten van de rookmelder of het vervangen van de batterij. Als uw rookmelder meer dan 10 jaar oud is, is het waarschijnlijk tijd om hem te vervangen.

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack
Aanbieding
3 jaren geleden

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack

313,93
Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack Rook- en koolmonoxidemelder Stuurt waarschuwing via app Werkt op AA batterij Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis.
Beste deal op: Coolblue.nl

7. Defecte of lege batterij

Oorzaak: Een defecte of lege batterij kan er ook voor hebben gezorgd dat het alarm vanzelf afgaat en weer is gestopt. Ook kan het zijn dat de batterij niet helemaal goed zit bevestigd.

Oplossing: vervang de batterijen van de rookmelder. Hier lees je hoe de batterijen van je rookmelder vervangt. Als het probleem aanhoudt, is het waarschijnlijk een goed idee om de rookmelder te vervangen.

rookmelder batterij vervangen

8. Was het een onderhoudssignaal?

Oorzaak: Het is ook mogelijk dat u een onderhoudssignaal van uw rookmelder krijgt. Dit gebeurt meestal wanneer de batterij bijna leeg is of vervangen moet worden. Het is ook mogelijk dat er iets anders mis is met de rookmelder

Oplossing: als u een onderhoudssignaal ontvangt, is het belangrijk dat u de batterij controleert en/of vervangt. Het is ook een goed idee om andere onderdelen van de rookmelder te controleren om te zien of er nog iets anders mis is. Als u niet zeker bent, is het altijd het beste neem contact op met de fabrikant van de rookmelder

Hoe voorkom je een vals alarm bij een rookmelder?

Nu je weet wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn en de bijbehorende oplossingen, kunt u de volgende maatregelen nemen om te voorkomen dat uw rookalarm afgaat en vanzelf stopt. Hier volgen enkele tips.

Tip 1: Houd de rookmelder schoon (maandelijks)

Het is verstandig om de rookmelder regelmatig schoon te maken. Zo voorkomt u dat stof zich ophoopt en het alarm af laat gaan. Dit kunt u doen met een stofzuiger en een vochtige doek. Controleer hierbij ook of er geen insecten in de rookmelder zitten. Maak u rookmelder maandelijks schoon om te voorkomen dat de rookmelder een vals alarm geeft.

Tip 2: Controleer regelmatig de batterijen en vervang ze indien nodig

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de batterijen nog vol genoeg zijn. Als de batterijen leeg zijn, kan dit ertoe leiden dat het alarm afgaat. Vervang de batterijen indien nodig.

Tip 3: Hang rookmelders op de juiste plaats

rookmelder ophangen

Rookmelders moeten op de juiste plaatsen worden opgehangen. Ze mogen niet te dicht bij de keuken of de badkamer worden geïnstalleerd (minimaal 3 meter afstand). Dit zou namelijk kunnen resulteren in veel valse alarmen. Het beste is om hittemelders in de buurt van de keuken en badkamer te hangen. Hang een rookmelder minimaal 6 meter van verbrandingstoestellen zoals ovens, open haarden, kachels en boilers.

Waar rookmelders plaatsen?

Tip 4: Test uw rookmelders regelmatig

U moet uw rookmelder minstens een keer per maand testen. U kunt dit doen door een speciale testspray te gebruiken. U kunt het alarm ook testen door een kaars aan te steken en deze in de buurt van de rookmelder te houden. Zorg ervoor dat u dit in een goed geventileerde ruimte doet.

Tip 5: Vervang je rookmelder op tijd

Rookmelders hebben een beperkte levensduur. Na 10 jaar moet u de rookmelder vervangen. Zo bent u er zeker van dat het apparaat goed werkt. Het is belangrijk om de rookmelders op tijd te vervangen om valse alarmen te voorkomen. Als u deze tips opvolgt, kunt u voorkomen dat uw rookmelder vanzelf afgaat en stopt. We hopen dat we hebben kunnen helpen met het oplossen van een rookmelder die afgaat en vanzelf stopt.


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Rook-melder.nl
Logo