Stappenplan rookmelder openen: hoe maak je een rookmelder los?

Soms komt het voor dat je onderhoud moet verrichten aan je rookmelder. Bijvoorbeeld omdat je de rookmelders schoon wilt maken, hem wilt testen of dat je de batterij moet vervangen. Meestal zal je rookmelder dan los moeten maken en hoe je dat precies doet kan soms nogal lastig zijn. In dit artikel gaan we je middels een stappenplan per merk rookmelder vertellen hoe je de rookmelder opent.

Verschillende opties om een rookmelder te openen

In het onderstaande stappenplan vertellen we per type rookmelder welke stappen je moet nemen om de rookmelder open te maken. Het verschilt namelijk per type rookmelder hoe je deze los kan maken. Ook kan je de ondertaande video bekijken om te ontdekken hoe je een rookmelder opent.

Het verschilt per merk rookmelder hoe je deze opent. We zullen de opties hieronder uitleggen:

LET OP: wilt u een rookmelder die werkt op netstroom openenen? Schakel altijd eerst de stroomgroep uit waarop de rookmelder is aangesloten. Dit voorkomt ongelukken.

Optie 1: Draai de rookmelder linksom uit de voetplaat. Draai net zo lang totdat deze loskomt. (meestal is dit zo bij rookmelders die werken op batterijen).

Optie 2: Duw met een schroeven het lipje van de voetplaat naar binnen. Schuif of draai vevolgens de melder uit de voetplaat.

Optie 3: Duw met een schroevendraaier op het lipje van de voetplaat en draai de rookmelder rechtsom los.

Rookmelder openen per merk

Hieronder zullen we uitleggen hoe je een rookmelder opent per merk.

Hager rookmelder

Het openen van een Hager rookmelder is eenvoudig. Dit doe je door de melder een kwartslag naar links te draaien.

Ei Electronics rookmelders

Om een Ei rookmelder te openen, drukt u eerst het lipje aan de onderkant van de bodemplaat naar binnen. U zult zien dat de melder nu uit de bodemplaat kan worden geschoven. Vervolgens kunt u de rookmelder opnenen.

https://www.youtube.com/watch?v=gX2FFb_6zqgKidde rookmelders

Kidde rookmelder

Bij Kidde rookmelders moet eerst de gehele bodemplaat worden losgeschroefd. Daarna kunt u de melder uitnemen.

First Alert rookmelders

Om een First Alert rookmelder te openen, drukt u op de lipje aan de zijkant van de bodemplaat. U zult zien dat u de detector nu uit de bodemplaat kunt schuiven of draaien.

Alecto rookmelder

Om een Alecto rookmelder te opnenen draai je deze linksom.

Angeleye rookmelder

Wil je een AngelEye melder openen? Draai deze dan linksom uit de voetplaat.

Firex

Wanneer je een Firex rookmelder heb draai je deze heel eenvoudig linksom uit de voetplaat om deze te kunnen openen.

FireAngel melder openen

Heb jij een FireAngel rookmelder? Dan open je deze door de rookmelder linksom te draaien, totdat deze uit de bodemplaat komt.

Conclusie

Er zijn drie opties om een rookmelder te openen. De eerste optie is om de rookmelder tegen de wijzers van de klok in uit de bodemplaat te draaien. De tweede optie is om met een schroevendraaier het lipje op de bodemplaat naar binnen te duwen en vervolgens de rookmelder uit de bodemplaat te schuiven of te draaien. De derde optie is om met een schroevendraaier het lipje op de bodemplaat in te drukken en de . Afhankelijk van het merk rookmelder kan het zijn dat u verschillende stappen moet ondernemen om de rookmelder te openen. Deze hebben we hierboven uitgelegd.


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Rook-melder.nl
Logo