Regelmatig wordt de vraag gesteld: welke rookmelder kopen? Dit is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden. Het is namelijk van verschillende factoren afhankelijk welke rookmelder jij het beste kan kopen. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van je huis, het type gebouw en hoeveel verdiepingen het heeft. Daarnaast speelt het budget en de de gewenste functies van de melder ook een grote rol. Welke je melders je het beste kan kopen is dus voor iedereen anders. Gelukkig kunnen we met dit artikel iedereen helpen. Jou dus ook!
Rook-melder.nl helpt je bij de zoektocht naar geschikte rookmelders, wat je situatie ook is. We hebben twee opties om te achterhalen welke rookmelder je het beste kan kopen: de rookmelder keuzehulp en het stappenplan: “rookmelder kopen”. De gratis rookmelder keuzehulp vind je direct hieronder. Voor het stappenplan: “rookmelder kopen” moet je iets verder naar beneden scrollen.
Rookmelder keuzehulp
Hieronder is de gratis rookmelder keuzehulp te vinden. Deze tool hebben wij speciaal ontwikkeld voor mensen die snel willen weten wat voor hun de beste rookmelder is om te kopen. De keuzehulp bestaat uit drie simpele vragen. Wanneer je deze drie vragen hebt beantwoord krijg je gelijk te zien wat voor type rookmelder je het beste kan kopen. Vervolgens druk je op: “bekijk selectie” om alle rookmelders te bekijken die voldoen aan jouw wensen. We wensen je veel succes bij het vinden en kopen van een geschikte brandmelder!
Stappenplan rookmelder kopen
Wil jij een rookmelder kopen maar weet je nog niet precies welke melders je moet hebben? Volg het onderstaande stappenplan: “rookmelder kopen” en we weten zeker dat jij straks goede en betrouwbare rookmelders hebt hangen.
- Stap 1 – je wil het leven van jezelf en je omgeving niet onnodig in gevaar brengen
- Stap 2 – bepaal hoeveel rookmelders je nodig hebt.
- Stap 3 – wil je een rookmelder op netstroom of op batterij?
- Stap 4 – bepaal of je extra veiligheid wil.
- Stap 5 – bepaal of je een slimme rookmelder wil.
- Stap 6 – wil je een combimelder?
- Stap 7 – ben je slechthorend of slechtziend?
Stap 1 – je wil het leven van jezelf en je omgeving niet onnodig in gevaar brengen
Wist je dat er in Nederland elk jaar tussen de 6 en 7 duizend woningbranden zijn? Gemiddeld overlijden er ongeveer 60 mensen per jaar door brand. Bij brand telt elke seconden en een goede rookmelder is dan ook noodzakelijk om snel brand te kunnen ontdekken. Vanaf juli 2022 is een rookmelder zelfs verplicht in elke woning in Nederland. Dat jij dit artikel leest betekent dat je de eerste stap al hebt gezet. Je bent namelijk op zoek naar rookmelders om het je leven van jezelf en je omgeving niet onnodig in gevaar te brengen. Goed bezig! Laten we verder gaan met stap 2 zodat je kan ontdekken welke rookmelder je het beste kan kopen.
Wanneer je nog niet overtuigd bent dat je een rookmelder wil kopen kijk dan de onderstaande video waarin wordt uitgelegd waarom iedereen een rookmelder op zou moeten hangen.
Stap 2 – bepaal hoeveel rookmelders je nodig hebt.
Vanaf 1 juli 2022 is het voor iedereen in Nederland verplicht om op elke verdieping ten minste 1 rookmelder te hebben hangen. De gemiddelde Nederlander woont in een rijtjeshuis met drie verdiepingen. Dit betekent dat er minimaal drie rookmelders nodig zijn. Het is echter zo: hoe meer rookmelders je ophangt, hoe veiliger.
Het beste kan je een rookmelder ophangen op onder andere iedere slaapkamer, woonkamer, verblijfsruimte gang/overloop en in het washok. In de badkamer en keuken kan je beter een hittemelder ophangen in plaats van een rookmelder.
Bepaal nu hoeveel rookmelders je nodig hebt. Ga je voor de minimale optie dan heb je minstens drie rookmelders nodig, heb je een grotere woning of wil je meer veiligheid tel dan hoeveel rookmelders je nodig hebt.
Lees hier waar je rookmelders het best kan plaatsen in je woning.
Stap 3 – wil je een rookmelder op netstroom of op batterij?
Nu het duidelijk is hoeveel rookmelders je nodig hebt kan je gaan kiezen of een rookmelder wil die werkt op netstroom of op batterijen. Als u kiest voor een rookmelder die op batterijen werkt, hoeft u geen extra bedrading aan te leggen. Ook kunt u de rookmelders overal in uw huis plaatsen, zonder dat u rekening hoeft te houden met waar de stopcontacten zich bevinden. Je bent dus een stuk flexibeler. Het nadeel van rookmelders die op batterijen werken, is dat u altijd moet controleren of de batterijen het nog doen. De Google Nest Protect v2 Batterij is een rookmelder die werkzaam is op batterij.
Wanneer je kiest voor rookmelder zonder batterij hoeft u zich geen zorgen te maken dat de batterijen leeg raken. Een rookmelder die werkt op netstroom zal het altijd doen en heeft zelfs een back-up batterij. U moet de melders echter wel in de buurt van een stopcontact installeren of aansluiten op de elektriciteit Je bent hierdoor minder flexibel met waar je melders ophangt. De Elro Blue line rookmelder is werkzaam op netstroom.
Stap 4 – bepaal of je extra veiligheid wil.
Extra veilige rookmelders zijn diegene die koppelbaar zijn. Wanneer je een koppelbare rookmelder koopt kan je deze melders (draadloos) aan elkaar koppelen. Als één melder in je woning rook registreert, gaan alle melders af. Dit is ideaal voor grote woningen of wanneer je meer veiligheid wilt. De FireAngel WST-630 is een koppelbare brandmelder.
Voorbeeld: je bent op de zolder aan het werk en in de garage breekt er brand uit. De melder in de garage detecteert de rook, slaat alarm en stuurt een signaal naar de rookmelder op zolder. Deze slaat alarm en hierdoor wordt je snel gewaarschuwd waardoor je tijdig kan reageren. Wat ons betreft is de keuze voor een koppelbare rookmelder snel gemaakt.
Stap 5 – bepaal of je een slimme rookmelder wil.
Veel mensen kiezen voor een slimme rookmelder. Een rookmelder die slim is, kan veel meer doen dan alleen alarm slaan als hij rook detecteert. U krijgt bijvoorbeeld een waarschuwing op uw smartphone als er rook in huis is. Zo bent u altijd op de hoogte van wat er thuis aan de hand is, ook als u er niet bent. Een slimme melder is ook makkelijker uit te schakelen als de alarm per ongeluk afgaat. U kunt dit doen via uw smartphone. Deze rookmelders werken met een app. Daarnaast hebben slimme rookmelders het voordeel dat je kan kijken hoe vol de batterij nog is en kan je controleren of alle sensoren het nog doen. Hierdoor kan je met een veel geruster hart kan slapen. De Google rookmelder is een slimme rookmelder.
Stap 6 – wil je een combimelder?
Naast rook is koolmonoxidegas ook ontzettend gevaarlijk om in te ademen. Het is dus naast een rookmelder ook verstandig om een koolmonoxidemelder op te hangen. Er zijn ook zogeheten combimelders die zowel rook als koolmonoxide kan detecteren. De Google Nest Protect is een voorbeeld van een combimelder. Hang je deze melder op in je woning, dan zal je gewaarschuwd worden voor zowel rookontwikkeling als een lek van koolmonoxidegas. De Google Nest Protect V2 is een melder die zowel rook als koolmonoxide kan detecteren en is dus een combimelder.
Stap 7 – ben je slechthorend of slechtziend?
Wanneer je slechthorend of slechtziend bent is het verstandig rookmelders te kopen met extra functies. Ben je slechthorend of slechtziend? Kies dan voor een rookmelder systeem die felle lichtflitsen afgeeft en een trillkussen die u onder uw kussen en matras kan leggen. Hiermee kunt u toch gewaarschuwd worden en tijdig reageren wanneer er sprake is van brand.
NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓
Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!
Conclusie: welke rookmelder moet ik kopen?
Als het om rookmelders gaat, zijn er veel dingen die u moet overwegen voordat u tot aanschaf overgaat. U moet bijvoorbeeld denken aan de grootte van uw huis en het aantal verdiepingen. U moet ook beslissen welk type rookmelder voor u het beste is, een slimme rookmelder, een batterij gevoede of op het lichtnet werkende rookmelder. Er zijn ook extra veilige rookmelders die koppelbaar zijn en draadloos met elkaar kunnen worden verbonden. Slimme rookmelders sturen u een waarschuwing naar uw smartphone als er rook in huis is. U kunt ook combimelders kopen die zowel rook als koolmonoxidegas kunnen detecteren. Ben je slechthorend of slechtziend? Dan kies je voor rookmelders met extra’s.
We hopen dat we u goed hebben kunnen helpen bij de zoektocht naar een geschikte rookmelder. Doe de gratis keuzehulp hieronder om te ontdekken wat de beste rookmelder voor jou is of lees de koopgids: welke rookmelder kopen.