Rookmelder batterij vervangen? Zo doe je het!

Heeft je rookmelder je door middel van korte piepjes laten weten dat de batterij vervangen dient te worden of denk jezelf dat het de hoogste tijd is om de batterij van je brandmelder te vervangen? Het vervangen van een batterij voor je rookmelder is eenvoudig en zo gepiept 😉 Wij gaan je met dit artikel helpen hoe je het beste de batterij van een rookmelder kan vervangen. Daarbij geven we je een handig overzicht met welke batterij je nodig hebt voor elk type rookmelder. Let op: heeft je rookmelder geen batterij? Dan dient de gehele rookmelder vervangen te worden.

Dit stappenplan: “hoe vervang je batterij van een rookmelder” is toepasbaar voor de meeste rookmelders. Echter kan het voorkomen dat deze handleiding niet helemaal kloppend is voor het model dat jij hebt. Blijkt achteraf dat je er niet uitkomt en het niet lukt om de batterij te vervangen. Dan adviseren we om te kijken welk type rookmelder je hebt hangen en vervolgens  in de handleiding van jouw rookmelder op te zoeken hoe je de batterij van je melder vervangt. Fabrikanten hebben dit meestal in het meegeleverde boekje opgeschreven. Wanneer vervang je de batterij van een rookmelder?

Rookmelder batterij vervangen per soort rookmelder: welke batterij in rookmelder

Er zijn verschillende soorten rookmelders. De ene rookmelder werkt op netstroom, de andere op batterijen en de andere op zogeheten lithium batterij. Niet te verwarren overigens met de Lithium-ion accu’s die meestal in laptops zitten. Hoe je de batterij van je rookmelder moet vervangen ligt dus aan het type wat je hebt. Niet iedereen heeft dezelfde rookmelders en daarom hebben we voor elk type rookmelder een instructie gemaakt hoe je de batterij zo makkelijk mogelijk kan vervangen.

1. Welk type rookmelder heb je?

Grofweg zijn er drie verschillende type rookmelders:

  1. Rookmelders die werken op batterijen
  2. Rookmelders met een lithium accu/batterij
  3. Rookmelders die werken op netstroom en beschikken over een backup-batterij

De eerste stap is bepalen wat voor type rookmelder je hebt. Als je dit niet weet kan je kijken naar het merk en type nummer wat op je rookmelder staat. Vervolgens zoek je op Google naar dit merk en type nummer en kijk je of de rookmelder die je hebt werkt op batterij, lithium accu of op netstroom. Wanneer je weet welk type rookmelder je hebt kan je verder naar de volgende stap.

  1. Rookmelder die werkt op batterijen

Bij deze type rookmelders draai je de rookmelder linksom uit de voetplaat. Vervolgens open je de batterijlade en vervang je de oude batterij voor een nieuwe batterij. Zorg ervoor dat je batterij met de goede kant in de lade stopt. Nadat de batterij is bevestigd plaats je rookmelder terug in de voetplaat. Het is belangrijk dat je controleert of de rookmelder nog goed werkt. Druk daarom op de testknop en wacht totdat je een piep hoort. Hoor je de piep? Goed gedaan! De batterij van je rookmelder is vervangen. Kies er altijd voor om dezelfde soort batterij in de rookmelder te bevestigen. Hierdoor weet je zeker dat de rookmelder het juiste voltage krijgt van de batterij en blijvend zal functioneren. Kies daarnaast altijd voor hoge kwaliteit batterijen die lang meegaan. Kies bijvoorbeeld niet voor oplaadbare batterijen of goedkope lage kwaliteit batterijen. Die kunnen er namelijk voor zorgen dat de rookmelders niet goed werken. Kijk welke batterij voor jou type rookmelder je nodig hebt in dit overzicht.

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack
Aanbieding
2 jaren geleden

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack

325,74
Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack Rook- en koolmonoxidemelder Stuurt waarschuwing via app Werkt op AA batterij Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis.
Beste deal op: Coolblue.nl

Wist je dat een slimme rookmelder zoals de Google Nest Protect het zelf laat weten als de batterij leeg is?

batterij rookmelder vervangen

  1. Rookmelder met lithium accu/batterij

Als je een rookmelder met batterij hebt dient de melder na enige tijd te worden vervangen. Sommige batterijen gaan 1 jaar mee, sommige 5 en andere zelfs 10 jaar. Altijd komt er een moment dat deze batterijen leeg zijn en zal je meestal de gehele rookmelder moeten vervangen. Kijk welke batterij voor jou type rookmelder je nodig hebt in dit overzicht.

  1. Rookmelder die werkt op netstroom maar met een back-up batterij

Heb jij een rookmelder die werkt op netstroom en beschikt over een back-up batterij? Lees dan de onderstaande tekst grondig door want daarin leggen we uit hoe je de batterij vervangt. Het eerste wat je doet is de stroom in de meterkast uitschakelen. Vervolgens duw je het lipje van de voetplaat waarop de rookmelder is bevestigd naar binnen. Een platte schroevendraaier is hier prima voor geschikt. Vervolgens kan je heel eenvoudig de rookmelder van de voetplaat loshalen. Vaak kan je deze eraf schuiven of losdraaien. Controleer vervolgens of er een 9 volts batterij in de brandmelder aanwezig is. Deze kan soms verstopt zitten achter een klepje of een schuifje. Nadat je de batterij hebt gevonden vervang je deze voor een nieuwe. Bevestig deze op dezelfde manier zoals de batterij in de rookmelder zat. Vervolgens klik je rookmelder weer op de voetplaat en schakel je de stroom in de meterkast weer in. Klik op de testknop totdat je een geluidje hoort. Hoor je deze? Goed gedaan! Je hebt de batterij van je rookmelder vervangen. Kijk welke batterij voor jou type rookmelder je nodig hebt in dit overzicht.


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Overzicht: welke batterij is nodig voor jouw type rookmelder

Nu je weet hoe je de batterij van je rookmelder moet vervangen, vraag je je wellicht af welke batterij in de melder moet? Dit hebben we voor je uitgezocht en in een handig overzicht gezet. Het is namelijk erg belangrijk dat de juiste batterij in de juiste rookmelder doet. Wanneer een rookmelder niet genoeg stroom krijgt uit de batterij kan het zijn dat de melder niet volledig werkt. We hebben de meeste populaire rookmelders in een lijstje gezet en uitgezocht welke batterij erin moet. Het overzicht: welke batterij in rookmelder vind je hieronder.

Type rookmelderSoort batterij
Alecto SA-45 2x Energizer E91
Alecto SA-43 2 x GoldPeak Alkaline 15A LR6
Alecto SA-46 2 x GoldPeak Alkaline 15A LR6
Alecto SCA-10 Complete rookmelder vervangen. Bekijk hem hier.
Alecto SA-442x AA batterij
Alecto SA-240 1x 9V GoldPeak 1604A batterij
Alecto SA-19/51x 9V 6LR61 Mustang batterij
Alecto SA-110Complete rookmelder vervangen. Bekijk hem hier.
Alecto SA-412x Energizer E91
Alecto SA-120 Complete rookmelder vervangen.
Alecto SA-422x Energizer E91
Alecto SA-19/1 1x Pairdeer 6F22 batterij
Alecto SA-100 Mini3x 3V Lithium batterij
Alecto SA-300Complete rookmelder vervangen. Bekijk hem hier.
Alecto SA-19/51x 9V 6LR61 Mustang batterij
ELRO Blue Line CBFS25 Rookmelder 1xCR123A batterij
Elro Blue Line CBFS58R2x AA batterij
Elro FV4310 CombimelderComplete rookmelder vervangen. Bekijk hem hier.
Elro FS4610Complete rookmelder vervangen. Bekijk hem hier.
Elro Connects FZ5002R2x AA batterij
ELRO Blue Line CBFS36 Rookmelder1x 9V 6LR61 Mustang batterij
Google Nest Protect V2 batterij6x AA Energizer Ultimate Lithium-batterijen
Google Nest Protect V2 netstroom3xAA Energizer ® Ultimate Lithium-batterijen (L91).
Jalo Kupu rookmelder3x Energizer CR2450
KlikAanKlikUit ZSDR-850CR123A batterij 3.0V Lithium
KlikAanKlikUit koolmonoxidemelder ZCO-900CR123A batterij
Bosch Smart Home RookmelderRookmelder volledig vervangen. Bekijk hem hier.
Bosch Smart TwinGuard6x1,5V AA alkaline
Ei 146 Netstroom (5 jaar backup)6LR61 Mustang batterij
Fibaro Smoke SensorCR123A batterij
FireAngel ST-622Gehele rookmelder vervangen. Bekijk hem hier
FireAngel WST-630 koppelbare Gehele rookmelder vervangen. Bekijk hem hier.
Gigaset rookmelderCR123A batterij
Netatmo slimme rookmelderHele product vervangen. Bekijk hem hier.
Smartwares FSM-12210Gehele rookmelder vervangen. Bekijk hem hier.
Smartwares RM218Gehele rookmelder vervangen. Bekijk hem hier.
Smartwares FSM-12400Gehele rookmelder vervangen. Bekijk hem hier.
Smartwares FSM-12300Gehele rookmelder vervangen. Bekijk hem hier.
Somfy Protect Rookmelder2x1,5V AA alkaline
X-Sense XS01 rookmelderGehele rookmelder vervangen. Bekijk hem hier.
X-Sense XS01-W Gehele rookmelder vervangen. Bekijk hem hier.

 

Rook-melder.nl
Logo