Hoe zet je een rookmelder uit?

Regelmatig krijgen we de vraag: hoe zet je een rookmelder uit? Een rookmelder uitzetten is nooit een goed idee maar we begrijpen waarom deze vraag wordt gesteld. Zo kan je bijvoorbeeld het knipperende lampje van de melder storend vinden of heb je last van een piepende rookmelder die (vals) alarm slaat. Een piepende rookmelder die continu af blijft gaan is gewoon irritant. En het is dan ook niet gek dat om welke reden dan ook je deze soms uit wil zetten. In dit artikel gaan we je vertellen wat je moet doen als een rookmelder uit wil zetten. Volg de onderstaande stappen.

Wat je kan doen om een rookmelder uit te zetten

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een rookmelder uit zou willen zetten. Bijvoorbeeld omdat deze continu een pieptoon afgeeft, een vals alarm of een andere reden. Heb je last van een piepende rookmelder? In plaats van de rookmelder helemaal uit te zetten adviseren we om het piepen op te lossen. Soms los je het piepen al heel eenvoudig op.

Als uw rookmelder piept, zijn er een paar dingen die u kunt proberen om het geluid te stoppen:

-Vervang de batterijen: Rookmelders piepen meestal als de batterij bijna leeg is. Door de batterijen te vervangen zou het piepen moeten stoppen. (lees hier hoe je de batterijen van een rookmelder het beste kan vervangen).

-Maak de melder schoon: Als er stof of vuil op de rookmelder zit, kan het apparaat denken dat er brand is. Maak de rookmelder schoon met een stofzuiger om eventueel stof te verwijderen en kijk of ik het piepen is gestopt.

-Druk op de testknop: Soms denkt de rookmelder dat er brand is, ook als dat niet zo is. Bijvoorbeeld door een storing of een vals alarm. Als u op de testknop van de rookdetector drukt (soms enkele seconden vasthouden), wordt deze gereset en zal het piepen stoppen.

Wanneer u de bovenstaande dingen hebt gedaan weten we bijna zeker dat het gelukt is om een piepende rookmelder uit te zetten.

Is het niet gelukt? Dan kunt u altijd nog de batterijen uit het apparaat halen om de rookmelder uit te zetten. Bij een rookmelder die werkt op netstroom, koppelt u de melder los van het stroom en verwijderd u de back-up batterij.


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Rook-melder.nl
Logo