Is een rookmelder verplicht?

Tegenwoordig lees en hoor je veel over de verplichting van rookmelders. We krijgen dan ook regelmatig de vraag: “is een rookmelder verplicht?” Het antwoord op deze vraag is: Ja! Een rookmelder is vanaf 1 juli 2022 voor iedereen in Nederland verplicht. Dit betekent dat je vanaf deze datum op elke verdieping van je woning minstens 1 rookmelder moet hebben hangen. In studentenhuizen is het 1 op elke kamer. Wanneer je ervoor kiest om geen rookmelders op te hangen heb je kans dat je een boete krijgt, je verzekering eventuele schade bij brand niet dekt en breng je onnodig je eigen of de levens van je huisgenoten in gevaar. Welke rookmelder je ophangt maakt niet uit, zolang de melder maar voldoet aan de wettelijke eisen. Lees hieronder aan welke eisen een rookmelder moet voldoen.

Aan welke eisen moet een rookmelder voldoen?

Om de veiligheid te kunnen waarborgen heeft de overheid bepaald dat een rookmelder moet voldoen aan een aantal eisen. Alle Rookmelders moeten beschikken over een Europees EN 14604 certificaat, rookmelders die werken op netstroom over het NEN 2555 certificaat, je melder mag geen ionische rookmelder zijn en tot slot moeten alle rookmelders een CE-markering hebben. Wanneer een rookmelder beschikt over deze gestelde eisen weet je dat de melders makkelijk te plaatsen zijn, ze een goed en duidelijk geluidssignaal kunnen laten horen en dat het tijdig rook detecteert als er sprake is van rookontwikkeling.

Bekijk alle geschikte rookmelders

Waarom is een rookmelder verplicht?

De verplichting om op elke verdieping van je woning een rookmelder te hebben hangen is niet helemaal nieuw en bestaat al sinds 2003 voor de nieuwbouwhuizen. Vanaf 1 juli 2022 gaat deze verplichting ook gelden voor de bestaande woningen. De overheid heeft dit besloten op advies van onder andere de Brandweer en gemeente. Per jaar zijn er ongeveer 100.000 woningbranden en vallen er gemiddeld 30 slachtsoffers per jaar in Nederland. Het werkelijke aantal mensen dat klachten heeft na een brand is een veel grotere groep. Omdat de meeste slachtsoffers van een brand vallen door de inademing van rook, is een goede rookmelder in je woning essentieel om tijdig te kunnen reageren als er sprake is van brand.  Uit TNO-onderzoek is namelijk gebleken dat rookmelders in alle woning het risico op dodelijke slachtoffers bij een brand vermindert.

rookmelder-verplicht-2022

Wat als je ervoor kiest om geen rookmelder op te hangen?

Als je ervoor kiest om niet te voldoen aan de wettelijke eis van minimaal een rookmelder op elke verdieping van je woning neem je een aantal risico’s. Het grootste risico is natuurlijk dat er brand uitbreekt in je woning en je niet tijdig wordt gewaarschuwd doordat je geen goede rookmelder hebt hangen. Daarnaast zou je in theorie een boete kunnen krijgen voor het niet hebben van een rookmelder en tot slot is het risico ook aanwezig als er brand breekt dat de verzekering de eventuele schade niet dekt. Wij als Rook-melder.nl zijn natuurlijk niet helemaal onafhankelijk maar adviseren iedereen om een rookmelder op te hangen. Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor je mede-bewoners.


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Is een rookmelder verplicht voor brandverzekering?

Of een rookmelder verplicht is voor de brandverzekering verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeringen zullen het als eis stellen en sommige niet. Lees voordat je een verzekering afsluit welke eisen er worden gesteld over rookmelders in je woning. Mocht je er niet voor kiezen om een rookmelder op te hangen, weet je waar je aan toe bent mocht er onverhoopt iets gebeuren.

Waarom zou ik een rookmelder ophangen?

Brand wordt ontzettend onderschat. De meeste mensen denken vaak dat ze het wel zien als er sprake is van brand is, maar ’s nachts wanneer je slaapt ruik en hoor je niets, waardoor je wordt overvallen door de rook. Dan kan je te laat zijn. Brand is een sluipmoordenaar en daarom moet je goede voorzieningen treffen om dit te voorkomen. Een rookmelder kan hiermee echt het verschil maken tussen leven en dood. Je hebt verschillende rookmelders bijvoorbeeld goedkope rookmelders waarvan je de batterij na 6 maanden moet vervangen en duurdere types met allerlei nuttige functies zoals koppelbare rookmelders en smart rookmelders. 

Rookmelder verplicht huurwoning?

Ook voor huurwoningen is het verplicht om op elke verdieping van je woning tenmiste 1 rookmelder te hebben hangen. De verhuurder van de woning is hiervoor verantwoordelijk. Voor kamerwoningen zoals studentenkamers is het ook verplicht om een rookmelder op te hangen. Ook hiervoor is de verhuurder verantwoordelijk. Dit betekent dat rookmelders moet worden opgehangen in gezameenlijke ruimtes, in elke wooneenheid, gangen en het trappenhuis. Ook moeten er blusmaterialen aanwezig zijn op elke verdieping en moeten de deuren op de vluchtroute makkelijk en snel te openen zijn.

rookmelder-verplicht-huurwoning

Wat is een goede rookmelder om te voldoen aan de rookmelder verplichting?

We krijgen regelmatig de vraag wat is een goede rookmelder om te voldoen aan de rookmelder verplichting. Wij adviseren altijd de veiligste optie: een koppelbare rookmelder met een batterij van minstens 5 jaar. Koppelbare rookmelders kun je zoals de naam al doet vermoeden koppelen met elkaar. Dat betekent dat als jij rustig beneden een tijdschrift zit te lezen en er boven op zolder bij de wasmachine brand uitbreekt, alle rookmelders alarm zullen slaan. De rookmelder op zolder geeft bij brand een seintje naar de rookmelder beneden in de woonkamer. Hierdoor kan je sneller reageren en tijdens een brand telt elke seconde. Omdat het in de praktijk vaak vergeten wordt om de batterijen op tijd te vervangen adviseren we altijd een rookmelder met een lange batterijduur. Een brandmelder met minstens 5 jaar batterijduur. De rookmelder die wij op dit moment het meest adviseren en ook ontzettend populair is, is de Google Nest rookmelder. Deze rookmelders hebben alles wat je wilt hebben wat een rookmelder heeft.

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack
Aanbieding
2 jaren geleden

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack

321,60
Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack Rook- en koolmonoxidemelder Stuurt waarschuwing via app Werkt op AA batterij Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis.
Beste deal op: Coolblue.nl

Twijfel je nog welke rookmelder je moet gaan kopen en vind je het lastig om een keuze te maken? Wij hebben speciaal hiervoor een rookmelder keuzehulp gemaakt. Hierdoor weet je binnen 5 seconden welke rookmelder past bij jouw wensen. Het enige wat je hoeft te doen is 3 simpele vragen te beantwoorden. De keuzehulp vind je hieronder en je krijgt direct resultaat. Ook zou je de koopgids: welke rookmelder kopen kunnen lezen.

 

Rook-melder.nl
Logo