Hoe lang piept een rookmelder?

Piept jouw rookmelder en vraag je je af hoe lang een rookmelder piept? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom en hoe lang je rookmelder piept. Aan de hand van hoe lang een rookmelder piept kan je meestal achterhalen wat er aan de hand is. Belangrijk is om een piepende rookmelder altijd serieus te nemen. Een rookmelder piept namelijk (bijna) nooit zomaar dus is het altijd een goed idee om uit te zoeken waarom de melder is gaan piepen. In dit artikel zullen we alle mogelijke oorzaken met je bespreken. Leestip: wat je moet doen als je rookmelder piept. 

De meest voorkomende oorzaken waarom een rookmelder piept

  1. Lege batterij of deze is niet goed bevestigd
  2. Rookmelder moet schoongemaakt worden
  3. Brandmelder is defect

1.Lege batterij of deze is niet goed bevestigd

Als de batterij van uw rookmelder leeg is of als hij niet goed is aangesloten, zal hij meestal een continu piepend geluid produceren. Dit is om u te waarschuwen dat de rookmelder nieuwe batterijen nodig heeft of dat de batterijen op juiste manier moet worden bevestigd. Hoe vervang je de batterij van een rookmelder?

Hoe lang piept een rookmelder met lege batterij?

Een piepende rookmelder met lege batterij geeft meestal een enkele of twee piepjes af om de 40 – 60 seconden.

2.Rookmelder moet schoongemaakt worden

rookmelder onderhoud

Wanneer rookmelders enige tijd hangen kan het zijn dat er viezigheid zoals stof in de rookmelder is gekomen. Sommige slimme rookmelders zijn zo vernuftigd dat ze zelf kunnen detecteren dat de openingen van de rookmelder vervuild zijn. Ze zullen dan gaan piepen om aan te geven dat ze schoongemaakt moeten worden. Hoe vaak dit gebeurt, hangt af van de plaats waar de melder hangt. Als hij op een plaats hangt waar weinig stof is, kan het jaren duren voordat het nodig is de melder schoon te maken. Als u in een stoffige omgeving woont, of als u huisdieren hebt die verharen, kan het nodig zijn uw rookmelders vaker schoon te maken.

Hoe lang duurt piept een rookmelder wanneer hij moet worden schoongemaakt?

Wanneer een rookmelder moet worden gereinigd, geeft hij gewoonlijk ongeveer om de minuut een korte pieptoon

Rookmelder schoonmaken

Een rookmelder schoonmaken kunt u als volgt doen. Verwijder eerst de melder van het plafond of de muur. Stofzuig de melder vervolgens met een zachte borstel Gebruik daarna een licht vochtige doek om de buitenkant van de melder schoon te maken. Pas op dat er geen water in de rookmelder komt! Plaats nu de rookmelder terug en controleer of hij nog piept.

3.Brandmelder is defect

Als uw rookmelder defect is, kan deze ook een continu piepend geluid laten horen. In dat geval kunt u de testknop indrukken om te zien of het alarm nog werkt. Als het alarm niet afgaat wanneer u op de testknop drukt, is het waarschijnlijk defect en moet het zo snel mogelijk worden vervangen. Hieronder zijn de meest populaire rookmelders van dit moment te vinden.

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack
Aanbieding
2 jaren geleden

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack

320,54
Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack Rook- en koolmonoxidemelder Stuurt waarschuwing via app Werkt op AA batterij Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis.
Beste deal op: Coolblue.nl

Hoe lang piept een defecte rookmelder?

Een defecte rookmelder geeft meestal een continu piepend geluid


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Conclusie: hoe lang piept een rookmelder

De meest voorkomende oorzaken van piepende rookmelders zijn dat de batterij leeg is, dat de rookmelder moet worden schoongemaakt of dat het brandalarm defect is. Als de batterij van uw rookmelder leeg is of als hij niet goed is aangesloten, zal hij meestal een continu piepend geluid produceren. Dit is om u te waarschuwen dat de rookmelder nieuwe batterijen nodig heeft of dat de moeten de batterijen goed zijn aangesloten. Een piepende rookmelder met een lege batterij geeft meestal om de 40-60 seconden één of twee pieptonen.

Als rookmelders enige tijd hebben gehangen, kan er vuil zoals stof in de rookmelder zijn gekomen. Sommige melders zijn zo vernuftigd dat ze kunnen detecteren wanneer de openingen van de rookmelder vuil zijn en zal dan piepen om aan te geven dat ze moeten worden gereinigd. Als een rookmelder moet worden gereinigd, piept hij gewoonlijk ongeveer elke minuut kort.

Als uw brandmelder defect is, kan hij ook een continu piepend geluid laten horen. In dat geval kunt u op de testknop drukken om te zien of het alarm nog werkt. Als het alarm niet afgaat wanneer u op de testknop drukt, is het waarschijnlijk defect en moet het zo snel mogelijk worden vervangen.

Rook-melder.nl
Logo