Mijn rookmelder knippert rood! Wat is het en wat moet nu ik doen?

Knippert jouw rookmelder rood en wil je weten waarom dit zo is? In dit artikel vertellen je waarom je rookmelder rood zou kunnen knipperen en wat je eventueel zou moeten doen.

Redenen waarom je rookmelder rood knippert

Om te beginnen is het belangrijk om te vertellen dat de manier hoe een rookmelder rood knippert per merk en model kan verschillen. Ook kunnen er verschillende redenen zijn waarom je rookmelder rood knippert. De onderstaande redenen waarom een rookmelder rood knippert gelden voor de meeste rookmelders in Nederland. Ook kan je de onderstaande video bekijken waarin wordt uitgelegd wat de verschillende knipperende lichten van rookmelder betekenen.

1. Er is brand

Een knipperend rood lichtje kan betekenen dat er brand is in uw woning. Controleer dit altijd en breng jezelf indien nodig in veiligheid. Wanneer sprake is van brand zal de rookmelder ook een alarm signaal afgeven en knipperd de rookmelder elke seconde.

2.Laten weten dat de rookmelder het nog doet

Bijna elke rookmelder knippert standaard rood om te laten weten dat deze nog functioneert. Dit is meestal om de minuut. Hier hoef je geen zorgen over te maken, dit is normaal. Sommige brandmelders hebben een groen knippert lampje om te zien of melder nog werkt.

3. De batterij is bijna leeg

Merk je dat het rode lampje van de rookmelder steeds vaker begint te knipperen? Als dit het geval is, is het waarschijnlijk tijd om de batterijen in uw rookmelder te vervangen. De meeste rookmelders geven namelijk een waarschuwing in de vorm van een knipperend rood lampje als de batterijen van de melder een te lage batterijspanning hebben. We adviseren om de batterijen te vervangen en kijk vervolgens of je rookmelder nog steeds rood knippert.

Lees hier hoe je het beste de batterijen van je rookmelder kan vervangen.

4. De rookmelder is defect

Een rookmelder kan ook defect raken. Sommige slimme rookmelders zijn zo geavanceerd dat ze kunnen herkennen dat de rookmelder kapot is en dit door middel van een rood knippert lampje aan u laten weten. Als u wilt testen of uw melder nog goed werkt, kunt u dit doen door op de testknop van het apparaat te drukken. Ook tijdens deze test begint meestal een rood lampje te knipperen. Maakt u zich dus geen zorgen, dit is vaak slechts een indicatie dat de test geslaagd is. Hoe test je een rookmelder?

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack
Aanbieding
2 jaren geleden

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack

322,82
Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack Rook- en koolmonoxidemelder Stuurt waarschuwing via app Werkt op AA batterij Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis.
Beste deal op: Coolblue.nl

Tot de conclusie gekomen dat de rookmelder defect is en op zoek naar een nieuwe? We adviseren de Google Nest rookmelder. Deze koppelbare melder is ontzettend populair omdat het een slimme melder is. Hierdoor heb je de mogelijkheid om direct in te zien wat het batterijpercentage is, of er iets stuk is en nog veel meer voordelen.

Kortom, er zijn verschillende redenen waarom uw rookmelder rood kan knipperen. Het is belangrijk om te weten dat dit kan variëren, afhankelijk van het merk en model van uw rookmelder. De meest voorkomende redenen voor een rood knipperlicht zijn: lege batterij, de rookmelder functioneert normaal of er is brand.

Wat u moet doen als uw rookmelder rood knippert ?

Als u al het bovenstaande hebt gelezen en nog steeds niet zeker weet wat u moet doen met een rood knipperende rookmelder, raden wij u aan om te product handleiding van uw rookmelder te lezen. In dit handleiding kunt u hoogstwaarschijnlijk vinden waarom u specifieke rookmelder rood knippert. Als u uw handleiding niet kunt vinden, probeer deze dan online op te zoeken.


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Rook-melder.nl
Logo