Oh nee… je rookmelder piept. Dat kan betekenen dat er op dit moment sprake is van rookontwikkeling in je woning of dat het een vals alarm is. Mocht het eerste het geval zijn breng jezelf en je omgeving dan zo snel mogelijk in veiligheid. Denk je dat het een vals alarm is en zie je geen reden waarom je rookmelder piept? Dan moeten we erachter zien te komen waardoor de rookmelder is gaan piepen. Een piepende rookmelder mag je nooit negeren, want het geeft aan dat er iets mis is. In de onderstaande tekst leggen we uit wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn waarom jouw rookmelder piept. We zullen je zo goed mogelijk helpen om de oorzaak te vinden. Laten we beginnen.
Hoe werkt eigenlijk zo’n rookmelder?
Voordat we uitleggen wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn is het goed om te begrijpen hoe een rookmelder precies werkt. Dit maakt het makkelijker om de oorzaak van het piepen te ontdekken. We zullen het zo makkelijk mogelijk uitleggen: In een rookmelder zit een zender en een ontvanger. De zender stuurt een (infrarood)straal naar de ontvanger toe. Wanneer deze straal niet aankomt bij de ontvanger (bijvoorbeeld door rook) zal de rookmelder alarm slaan. Lees hier meer informatie over hoe een rookmelder werkt.
Hartstikke fijn natuurlijk dat de rookmelder laat weten als er brand is, maar mocht je er niets aan de hand zijn kan je behoorlijk schrikken van al dat gepiep. Daarnaast kan het piepen van een rookmelder best irritant zijn. We begrijpen dit maar al te goed en daarom hebben we alle mogelijke oorzaken waarom je rookmelder piept op een rijtje gezet. Hierdoor weet je hoe je het piepen oplost en wat je kan doen om het te voorkomen in de toekomst. Alle mogelijke oorzaken lees je hieronder.
Wat is de reden waarom mijn rookmelder piept?
Om te kunnen ontdekken waarom je rookmelder piept is het belangrijk om jezelf eerst de volgende vraag te stellen: Wat voor signaal kreeg ik zojuist te horen? Dit is van belang om te weten omdat elke piep weer iets anders kan betekenen.
-
- De piep was continue: “piep…. piep….. piep…” Dit lijkt het alarm van je rookmelder te zijn wanneer er sprake is van rookontwikkeling. Controleer eerst of er rook/brand is in de ruimte waar je je brandmelders hebt opgehangen. Weet je zeker dat er geen rook of brand is? Dan is het waarschijnlijk een vals alarm en zijn er andere oorzaken waarom je rookmelder af is gegaan.
- Piept je rookmelder af en toe, op willekeurige momenten, om de minuut, 1 keer, 2 keer 3 keer of alleen ‘s nachts dan kunnen er andere oorzaken zijn. Deze oorzaken kunnen heel verschillend zijn van een lege batterij tot een technisch defect. Alle mogelijke oorzaken waarom een rookmelder zou kunnen piepen zijn in de tekst hieronder te vinden.
Alle mogelijke oorzaken waarom je rookmelder piept
Soms piept een rookmelder zonder dat er iets aan de hand is. Super irritant natuurlijk en dit wil je zo snel mogelijk oplossen en voorkomen. Hoe? We hebben alle mogelijke oorzaken en oplossingen voor je op een rijtje gezet:
- Mogelijke oorzaak 1: de batterij van je rookmelder is leeg
- Mogelijke oorzaak 2: de batterij is niet goed bevestigd
- Mogelijke oorzaak 3: viezigheid in je rookmelder
- Mogelijke oorzaak 4: de aansluiting is kapot
- Mogelijke oorzaak 5: de rookmelder geeft aan te moeten worden vervangen.
- Mogelijke oorzaak 6: je hebt net gedoucht, gekookt of geverfd.
- Mogelijke oorzaak 7: de rookmelder heeft een technisch defect
Mogelijke oorzaak 1: de batterij van je rookmelder is leeg
Hoor je korte piepjes? Dan is het meestal de batterij die vervangen dient te worden. Wanneer de batterij van een rookmelder bijna leeg is zal de brandmelder dit aan gaan geven door bijvoorbeeld een aantal keer kortstondig te piepen. Hoe vaak en wanneer je rookmelder gaat piepen verschilt per merk en per type rookmelder. Het beste kan je de handleiding van jouw rookmelder lezen, hierin staat precies hoe vaak je rookmelder deze pieptoon afgeeft. Wanneer je een rookmelder met vervangbare batterijen hebt adviseren we om deze met hoge kwaliteit batterijen te vervangen. Hoe vervang je de batterijen van een rookmelder? Lost dit het probleem niet op? Dat kan het één van de volgende oorzaken hebben. Heb je een brandmelder met ingebouwde batterij? Dan ben je helaas genoodzaakt om hele nieuwe rookmelder te kopen.
Denk je dat dit de oorzaak is waarom je rookmelder piept? Lees dan hier ons artikel: rookmelder batterij vervangen.
Mogelijke oorzaak 2: de batterij is niet goed bevestigd
Een andere optie dat de rookmelder piept kan te maken hebben met het niet goed geplaatst hebben van de batterijen. Soms zitten deze niet goed bevestigd en daardoor blijft de rookmelder alsnog piepen. Check daarom altijd of de batterijen op de correcte manier zijn bevestigd en of de klep goed dicht is gedaan. In sommige gevallen kan dit het probleem van het piepen oplossen. Dit is soms het geval als rookmelders elke 40 seconden een korte piept geeft en er eventueel gelijktijdig een rood lampje gaat branden.
Mogelijke oorzaak 3: viezigheid in je rookmelder
Ook al ben je nog zo goed in schoonmaken wanneer rookmelders enige tijd hangen is de kans groot dat er viezigheid en stof in je brandmelder is gekomen. Hierdoor kan het zo zijn dat de infraroodstraal waar we het eerder over hebben gehad niet meer bij de ontvanger aankomt en de rookmelder dus gaat piepen. Ook kan het zijn dat er bijvoorbeeld onverhoopt een insect in het apparaatje is gevlogen. Ga met je stofzuiger over alle openingen van je brandmelder om het probleem op te lossen. Het is sowieso belangrijk om regelmatig je rookmelder schoon te maken om dit probleem te voorkomen. Kijk de onderstaande video als je wilt weten hoe je het beste rookmelder kan onderhouden. Een slimme rookmelder geeft zelf aan wanneer deze schoongemaakt dient te worden.
Mogelijke oorzaak 4: de aansluiting is kapot
Heb je een rookmelder die werkt op stroom? Dan kan dit weleens de mogelijke de oorzaak zijn waarom je rookmelder piept. Bij rookmelders die werken op netstroom kan het zo zijn dat de aansluiting van je brandmelder kapot is of er een defect is. Je kunt dit eenvoudig controleren door stroom uit te schakelen in de meterkast. Wanneer je vervolgens de rookmelder loskoppelt kan je zien of de bodemplaat goed is bevestigd en of de bedrading goed is. Soms komt het voor dat de stroom is uitgevallen waardoor rookmelders die werken op netstroom logischerwijs niet meer goed functioneren. Ze zullen dan gaan piepen. We adviseren daarom om te controleren of de stroomgroep niet is uitgevallen, zodat je kan controleren of dit geval is.
Mogelijke oorzaak 5: de rookmelder geeft aan te moeten worden vervangen.
Een aantal rookmelders geeft zelf aan wanneer ze niet meer goed functioneren. Dit zijn vooral de slimme rookmelders. Slimme rookmelders zoals de Google Nest kunnen dan gaan piepen om aan te geven dat ze moeten worden vervangen door een ander. Dit zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn waarom jou rookmelder piept.
Wist je dat elke rookmelder na 10 jaar vervangen dient te worden om de veiligheid te kunnen blijven garanderen. Daarnaast is het sowieso belangrijk om je rookmelder elke maand te testen of deze nog werkt en om je rookmelder te vervangen als de vervaldatum ten einde loopt.
Mogelijke oorzaak 6: je hebt net gedoucht, gekookt of geverfd?
Waterdamp wat vrijkomt tijdens het koken of douchen kan een mogelijke oorzaak zijn waarom je rookmelder afgaat. Wanneer een rookmelder te gevoelig staat ingesteld of te dichtbij hangt kunnen de waterdampen ervoor zorgen dat een rookmelder afgaat terwijl dat niet de bedoeling is.
Een goede vraag om te beantwoorden is of je net toevallig gevergd hebt of met vluchtige stoffen aan de slag met gegaan. Is dit het geval dan zou dit zomaar een goede reden kunnen zijn waarom je rookmelders is afgegaan.
Mogelijke oorzaak 7: de rookmelder heeft een technisch defect
Heb je alles gecontroleerd maar blijft de rookmelder piepen. Dan hebben we helaas slecht nieuws. De kans is groot dat je rookmelder een technisch defect heeft en daarom gaat piepen om je te waarschuwen dat deze vervangen dient te worden. Je kunt altijd nog proberen om de rookmelder te resetten om te kijken of dit het probleem oplost. Hoe je dit doet lees je in de handleiding van jouw rookmelder. Mocht dit ook niet helpen zit er nog maar 1 ding op: je rookmelders vervangen. Koop een slimme rookmelder om de zoektocht naar waarom jouw rookmelder piept te voorkomen. Deze slimme rookmelders geven je namelijk veel meer informatie.
NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓
Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!
Nieuwe rookmelder kopen?
Heb je na aanleiding van dit artikel besloten om een nieuwe rookmelder te kopen? Doe dan de gratis rookmelder keuzehulp. Deze tool hebben we speciaal gemaakt om mensen te helpen met het vinden van de ideale rookmelder. Het is gratis en binnen 5 seconden krijg je direct advies wat de beste rookmelder voor jou is. Een alternatief is het lezen van de koopgids: welke rookmelder kopen?