Hoe lang gaat een rookmelder mee?

Rookmelders zijn essentieel om snel brand te kunnen detecteren. Het hebben van een goede rookmelder geeft dan ook gemoedrust: u weet dat de rookmelder u zal waarschuwen wanneer er brand is. Toch kunnen er soms wat vragen bij je oproepen wat betreft rookmelders. Regelmatig krijgen we de vraag: hoe lang gaat een rookmelder mee? In dit artikel zullen we antwoord geven op deze vraag.

De maximale levensduur van een rookmelder

De maximale levensduur van een rookmelder is 10 jaar. Na 10 jaar moet de rookmelder worden vervangen. Dit komt omdat de prestaties van een rookmelder in de loop van de tijd zullen zijn verslechterd en hij niet langer in staat zal zijn om voldoende bescherming te bieden. Dit komt bijvoorbeeld omdat de sensoren niet meer goed werken door onder andere stof, viezigheid en slijtage.

Als uw rookmelder meer dan 10 jaar oud is, moet u hem dus vervangen. Als u niet weet hoe oud uw rookmelder is kunt u de fabricagedatum op de achterkant van de rookmelder controleren.

Wanneer uw rookmelder minder dan 10 jaar oud is, moet u hem toch regelmatig testen om er zeker van te zijn dat hij goed werkt. U kunt dit doen door op de testknop op de rookmelder te drukken. Als de melder niet afgaat wanneer u op de testknop drukt dan werkt hij niet goed en adviseren we eerst om een nieuwe batterij in het apparaat te doen. Doet de rookmelder en het nog steeds niet na het drukken op de testknop? Vervang dan de gehele rookmelder. Leestip: hoe testen van rookmelder. 

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack
Aanbieding
2 jaren geleden

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack

320,54
Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack Rook- en koolmonoxidemelder Stuurt waarschuwing via app Werkt op AA batterij Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis.
Beste deal op: Coolblue.nl

Klik hier om de beste rookmelders van dit moment te bekijken.

Goed onderhoud van een rookmelder = langere levensduur

De maximale tijd dat een rookmelder meegaat is dus 10 jaar. Echter zullen veel rookmelders deze leeftijd niet halen. Het goed onderhouden van een rookmelder is essentieel om de levensduur te verhogen. Hieronder zullen we vertellen hoe je het beste een rookmelder kan onderhouden.

Om een rookmelder te onderhouden, moet u hem regelmatig testen (1x per maand) om er zeker van te zijn dat hij goed werkt. Daarnaast is schoonmaken van het apparaat erg belangrijk. U kunt de rookmelder schoonmaken door hem te stofzuigen met het zachte borstelhulpstuk. Gebruik geen water om de rookmelder schoon te maken, want dat kan hem beschadigen.

Naast het maandelijks testen en schoonmaken moet u ook elk jaar de batterijen van uw rookmelder vervangen. Dit komt omdat de batterijen na verloop van tijd hun capaciteit verliezen en niet meer de rookmelder van voldoende stroom te voorzien.

Wij hopen dat dit artikel een antwoord heeft gegeven op de vraag: hoe lang gaat een rookmelder mee? Als u nog andere vragen heeft over rookmelders, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Rook-melder.nl
Logo