Rookmelder testen: waarom, hoe & hoe vaak?

Rookmelders zijn zeer belangrijk om in uw huis te hebben. Zoals we allemaal weten, detecteren ze rook en laten ze een alarm afgaan om mensen te waarschuwen voor de aanwezigheid van brand. Maar het feit dat u er een hebt, betekent niet dat u er geen omkijken meer naar heeft. In dit artikel leggen we uit waarom je een rookmelder moet testen, hoe je een rookmelder test per merk en hoe vaak je dit moet doen. Daarnaast geven we ook een aantal tips hoe je een rookmelder het beste kan onderhouden.

Ben jij op zoek naar een rookmelder die als beste naar voren is gekomen uit een rookmelder test? Bekijk dan de beste rookmelders.

Waarom een rookmelder testen?

Een rookmelder is alleen nuttig als hij ook echt werkt. Dit lijkt misschien een voor de hand liggende uitspraak, maar u zou verbaasd zijn hoeveel mensen rookmelders hebben die niet of niet goed werken. Zo kunnen ze in verloop van tijd defect raken, vol gaan zitten met stof of niet meer werken door een lege batterij. Een niet functionerende rookmelder kan gevaarlijke situaties opleveren aangezien de melder je niet zal waarschuwen bij eventuele brand. Om onveilige situaties te voorkomen is het regelmatig testen van uw rookmelder daarom erg belangrijk. Hoe je een rookmelder het beste kan testen? Dat lees je hieronder.

Hoe test je een rookmelder?

Er zijn verschillende manieren om een rookmelder te testen. We zullen eerst de algemene test methode aan je uitleggen. Vervolgens zullen we ook per merk uitleggen hoe je het beste een rookmelder kan testen. Dit kan namelijk weleens verschillen.

rookmelder test

Algemene methode voor alle rookmelders

De algemene testmethode voor alle rookmelders is als volgt:

  1. Zorg er eerst voor dat de batterijen correct geplaatst zijn, deze nog vol zij en dat er stroom opstaat bij rookmelders die werken op netstroom.
  2. Houd de testknop aan de zijkant of in het midden van de melder een paar seconden ingedrukt.
  3. Als het alarm afgaat, werkt de rookmelder naar behoren.
  4. Als het alarm niet afgaat kan er een probleem zijn met de melder. Controleer nogmaals de batterijen en de stroomvoorziening. Doet deze het nog steeds niet? Dan moet u de rookmelder vervangen. Deze is dan hoogstwaarschijnlijk defect.
  5. Zodra je de testknop los laat, stopt het alarm. Als dit niet geval het moet er nogmaals op de testknop worden gedrukt om het alarm te stoppen.

Extra tip: gebruik test spray om je rookmelder te testen. Dit is een spray waarmee u rook kunt simuleren. U kunt hiermee testen of uw brandmelder goed werkt en zien hoe u rookmelder zou reageren bij brand.

Pur Check Testgast rookmelder - Geschikt voor alle rookmelders - Niet vlambaar
Aanbieding
2 jaren geleden

Pur Check Testgast rookmelder

25,42
Kunststof | Ø 6 cm
Beste deal op: bol.com

First Alert rookmelder testen

Om een First Alert rookmelder te testen, houdt u de testknop minstens 1 seconde ingedrukt. U zou een luid piepgeluid moeten horen. Zo niet, vervang dan de batterij en test opnieuw. Als het alarm nog steeds niet afgaat, kan het defect zijn en moet de melder hoogstwaarschijnlijk worden vervangen

Hager rookmelder testen

Heb je een hager rookmelder en wil je deze testen? We leggen uit hoe je dit doet. Start de test door de testknop ingedrukt te houden en wacht op de tweede pieptoon. Vervolgens laat je de testknop los en begint de hager rookmelder met piepen. Het lampje gaat nu knipperen en de noodverlichting is aan. Je stopt de test door 1x op de testknop te drukken.

Fibaro rookmelder testen

Ook een fibaro rookmelder kan je testen of deze het nog doet. Wat je doet is heel simpel. Aan de bovenkant van de Fibaro rookmelder zit een ronde knop. Deze houd je ingedrukt totdat de melder begint te piepen. Dit is ongeveer 3 seconden. Vervolgens stop je met het indrukken van de knop en wacht je tot de LED indicator groen kleurt. Wanneer je een langere piep hoort weet je dat de rookmelder het nog doet en dat de test is gelukt.

Elro rookmelder testen

Een elro melder moet op de volgende manier testen: aan de bovenkant van elro brandmelder zit een knop. Dit is de testknop. Deze druk je in. Hoor je een piepsignaal? Dan is jouw rookmelder getest en werkt deze nog naar behoren. Wanneer je geen piepsignaal hoorde kan het zijn dat de batterijen leeg zijn. Vervang deze en test opnieuw. Nog steeds geen piepsignaal gehoord? Dan is het verstandig om de rookmelder te vervangen.

EI rookmelder testen doe je zo:

Heb je een EI rookmelder en wil je weten of je melders nog werken? Doe dan het volgende: druk de test-hush knop een paar seconden in. Als de rookmelder het nog doet hoor je nu een alarm. Wanneer je meerdere ei rookmelders in je woning hebt hangen moet je de testknop 10 seconden inhouden. Vervolgens zullen alle gekoppelde worden getest. De alarmen zullen afgaan.

Hoe vaak moet je een rookmelder testen?

U moet uw rookmelders ten minste 1x per maand testen om er zeker van te zijn dat ze nog goed werken. U kunt de testknop op de melder gebruiken of de testspray gebruiken. Beide zijn goede opties. Als extra tip geven we om het testen van de rookmelders op een vaste dag te doen. Bijvoorbeeld elke eerste dag van de maand. Het kan ook handig zijn om dit in je agenda te zetten. Het testen van je rookmelder is ontzettend belangrijk en mag niet worden vergeten.

Wat je niet moet doen als je een rookmelder wilt testen:

Voordat we de methode aan je uitleggen hoe je een rookmelder moet testen willen we eerst aan je uitleggen wat je niet moet doen bij het testen van een rookmelder.

Gebruik geen vuur of sigaret

Het is zeer belangrijk dat u geen open vuur gebruikt om een rookmelder te testen. Dit lijkt een logische manier om te testen of het alarm werkt, maar het is in feite erg gevaarlijk. Een open vlam kan de rookmelder beschadigen of brand veroorzaken. Doe het dus niet! Een rookmelder testen met een sigaret raden wij ook niet aan. Hoe dan wel je brandmelder testen? Dat leggen we hieronder aan je uit per type rookmelder.

Rookmelder onderhouden: zo onderhoud je het beste je rookmelder.

Zoals u weet, is het heel belangrijk om uw rookmelder regelmatig te testen. Maar wist u dat het ook belangrijk is om de brandmelder goed te onderhouden? Door de rookmelder te onderhouden zorgt u ervoor dat de brandmelder goed werkt en zijn werk kan doen in geval van brand. Wij geven een aantal tips over hoe u uw rookmelder het beste kunt onderhouden.

1. Maak de rookmelder regelmatig schoon met een stofzuiger of een stoffer. Zo verwijdert u stof en vuil uit de melder, die valse alarmen kunnen veroorzaken. Dit kunt u het beste 1x per maand toen tegelijkertijd wanneer u de melders in uw woning test. Gebruik geen natte doek of schoonmaakmiddelen wanneer je de melders schoon wil maken. Hierdoor kunnen de sensoren in het apparaat kapot gaan.

2. Controleer de batterijen regelmatig en vervang ze indien nodig. Wij raden u aan dit ten minste eenmaal per jaar te doen. Afhankelijk van het type rookmelder. Lees hier hoe je het beste de batterijen van een rookmelder kan vervangen. 

3. Houd de vervaldatum van de melder in de gaten. De meeste brandmelders gaan 10 jaar mee. Daarna is deze niet meer betrouwbaar genoeg en moet deze worden vervangen. Hoe vervang je een rookmelder? Zorg ervoor dat je dit moment voor bent en controleer tijdens het onderhoud hoe lang je melders nog mee kunnen.


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Rook-melder.nl
Logo