Wat is het verschil tussen een koolmonoxidemelder en een rookmelder?

Regelmatig krijgen we de vraag wat het verschil is tussen een rookmelder en een koolmonoxidemelder. In dit artikel gaan we het haarfijn aan je uitleggen zodat je straks precies wat de verschillen tussen deze twee melders zijn.

Wat doet een koolmonoxidemelder?

Koolmonoxide (CO) is een giftig gas dat je niet kunt zien, proeven of ruiken. Het ontstaat bij onvolledige verbranding en is ontzettend gevaarlijk om in te ademen. Omdat je het dus niet kan zien, proeven of ruiken is een echte sluipmoordenaar. Het gas ontstaat meestal in je woning door de cv ketel, geisers of kachels. Een koolmonoxidemelder meet alleen de koolmonoxide in de lucht en geeft een alarm af wanneer het gevaarlijk is.

Wat doet een rookmelder?

Een rookmelder meet de rookdeeltjes in de lucht met een optische sensor. Wanneer er sprake is van brand en er dus rookontwikkeling is, zal een rookmelder zoals de Nest rookmelder dit detecteren. Vervolgens zal deze alarm slaan, zodat jij op tijd kan reageren door jezelf en je omgeving in veiligheid te brengen.

Zowel een rook- als een koolmonoxidemelder red levens. Het is daarom belangrijk om beide type melders op te hangen in uw woning. Wanneer u niet teveel melders in uw woning op wil hangen bied een combimelder uitkomst. Meer hierover leest u hieronder.

Wat is een combimelder?

Tegenwoordig zijn er zogeheten combimelders verkrijgbaar. Deze kunnen zowel het koolmonoxide niveau meten als rook. De Google Nest Protect is zo’n combimelder. Wanneer u een combimelder koopt hoeft u niet langer een rookmelder en een koolmonoxidemelder apart aan te schaffen, maar u kunt één apparaat kopen dat beide meet.

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack
Aanbieding
2 jaren geleden

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack

328,25
Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack Rook- en koolmonoxidemelder Stuurt waarschuwing via app Werkt op AA batterij Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis.
Beste deal op: Coolblue.nl

Conclusie:

Een koolmonoxidemelder meet het koolmonoxide in de lucht en slaat alarm wanneer dit gevaarlijk is. Een rookmelder meet rookdeeltjes in de lucht met een optische sensor. Een combimelder kan zowel het koolmonoxideniveau als de rook meten en kan in sommige gevallen uitkomst bieden.


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Rook-melder.nl
Logo