Waarom gaat mijn rookmelder af zonder rook en wat moet ik doen?

Het is ons bijna allemaal wel eens overkomen dat we plotseling schrikken van een rookmelder die afgaat. Eerst raken we in paniek en vragen ons af of er brand in ons huis is. Maar dan realiseren we ons al snel dat er geen brand en dus ook geen rook is – de rookmelder gaat af zonder rook. Wat moet je nu doen? Hieronder helpen we je verder.

Hoe werkt een rookmelder eigenlijk?

Om te kunnen begrijpen waarom de rookmelder afgaat zonder dat er rook is, is het verstandig om te weten hoe een rookmelder eigenlijk werkt. Eigenlijk is het best simpel. In een rookmelder zit een zender en ontvanger. De zender zendt een lichtstraal uit naar de ontvanger toe. Wanneer rook de detector binnendringt, komt deze straal niet meer aan bij de ontvanger en begint de rookmelder te piepen. Helaas komt het soms ook voor dat een rookmelder afgaat zonder dat er brand is. Wat de oorzaken hiervan zijn vertellen we hieronder. Lees hier waar een rookmelder op reageert.

Rookmelder gaat af zonder rook? Dit is wat je het beste kan doen.

Wat doe je als je rookmelder af gaat zonder rook? Ten eerste, niet in paniek raken. Ten tweede, probeer vast te stellen of er echt brand is of dat het alarm gewoon afgaat zonder reden. Als er geen rook is en geen brand, dan is de kans groot dat de rookmelder defect of dat er iets anders aan de hand is waardoor je brandmelder is gaan piepen. De oorzaak kan bijvorbeeld zijn omdat de batterij niet goed is bevestigd, er stof of viezigheid in je rookmelder zit, de aansluiting kapot is of, omdat je net hebt gedoucht, hebt gekookt of hebt geverfd. Hieronder zullen we bespreken wat u moet doen als uw rookmelder afgaat zonder rook per type rookmelder.

Wat te doen bij een piepende rookmelder die werkt op batterijen

Als u een rookmelder hebt die op batterijen werkt, is het eerste wat u moet doen controleren of de batterijen bijna leeg zijn of vervangen moeten worden. Als de batterijen bijna leeg zijn, kan dit ertoe leiden dat de rookmelder afgaat. U moet ook controleren of of er stof of vuil op de rookmelder zit. Als dat het geval is, kan het alarm ook daardoor zijn afgaan. Dit los je op door met een stofzuiger over de openingen van de rookmelder heen te gaan. Zodra u hebt vastgesteld dat de batterijen niet bijna leeg zijn en er geen stof of vuil op de rookdetector ligt, moet u op de testknop drukken om te zien of het alarm nog steeds afgaat. Zo ja, dan is de kans groot dat u een defecte rookmelder en moet deze worden vervangen.

Rookmelder vervangen? Dit is alles wat je erover moet weten. 

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack
Aanbieding
2 jaren geleden

Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack

324,68
Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack Rook- en koolmonoxidemelder Stuurt waarschuwing via app Werkt op AA batterij Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis.
Beste deal op: Coolblue.nl

Bij een rookmelder die werkt op netstroom

Als u een rookmelder heeft op netstroom, is het eerste wat u moet doen controleren of er nog stroom naar de rookmelder gaat. Als dat niet het geval is, is het mogelijk dat er een stroomonderbreker of een zekering is doorgebrand. Als u eenmaal hebt vastgesteld dat er stroom naar de rookmelder gaat, moet u controleren of er stof of vuil op de rookmelder zit. Maak de openingen van de rookmelder schoon met een stofzuiger. Als er geen rook of vuil op de melder zit, zet dan de hoofdschakelaar op de groepenkast uit en test of de melder nog steeds piept. Als dat wel het geval is, is dat een teken dat de rookmelder defect is en moet worden vervangen.

3 tips om een onterecht piepende rookmelder te voorkomen

Helaas gebeurt het soms dat een rookmelder een vals alarm geeft. Om dit in de toekomst te voorkomen, hebben we hieronder 3 tips op een rijtje gezet wat jij zou kunnen doen om de kans te verkleinen dat een rookmelder een vals alarm geeft.

Help mijn rookmelder piept. Dit is wat je moet doen. 

Tip 1: Controleer regelmatig de batterijen

Zorg ervoor dat u de batterijen van uw rookmelder minstens één keer per jaar controleert. Als u een rookmelder heeft die op het lichtnet werkt, is het het beste is om de batterijen elke 6 maanden te controleren. Zo weet u zeker dat de batterijen niet leeg zijn en dat ze het alarm niet doen afgaan

Tip 2: Houd de rookmelder schoon

Om vals alarm te voorkomen is het belangrijk dat u uw rookmelder schoon houdt. Stof of vuil kan ervoor zorgen dat de lichtstraal van een optische rookmelder worden verspreid, waardoor het alarm afgaat. Om dit te voorkomen, kunt u de openingen van uw rookmelder om de paar maanden stofzuigen.

Tip 3: Test uw rookmelder regelmatig

Om er zeker van te zijn dat uw rookmelder goed werkt, is het belangrijk om deze regelmatig te testen. Dit kunt u doen door op de testknop te drukken op uw rookmelder. Als het alarm afgaat, betekent dit dat de rookmelder goed werkt. Hoe test je een rookmelder?

Wij hopen dat je na het lezen van deze blog weet waarom en wat je moet doen als je rookmelder afgaat zonder rook. Mocht je tot de conclusie zijn gekomen dat je je rookmelders moet gaan vervangen. Adviseren we om de rookmelder keuzehulp te doen, zodat je precies wat de beste rookmelder voor jou is.


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Rook-melder.nl
Logo