Rookmelder uitzetten: hoe zet je een piepende rookmelder uit?

Piept jouw rookmelder zonder dat je weet waarom en wil je weten hoe je dit zo snel mogelijk kan stoppen? In dit artikel gaan we je vertellen wat je in alle verschillende situaties moet doen om een piepende rookmelder uit te zetten.

Red je leven! Vergeet nooit meer jouw rookmelder te testen

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je melders te testen!

Waarom piept mijn rookmelder?

De eerste vraag is natuurlijk: waarom is mijn rookmelder gaan piepen? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je rookmelder piept. De meest voor de hand liggende reden is natuurlijk dat de melder alarm is gaan doordat er rookontwikkeling is in je woning. Dit is namelijk de functie van een rookmelder. Controleer daarom altijd of er geen brand is in je woning.

Geen brand te bekennen en ondertussen piept je rookmelder nog steeds? We horen regelmatig dat een rookmelder begint de piepen zonder dat dat er rook is. Dit kan behoorlijk irritant en frustrerend zijn. Zeker als je niet weet waarom de rookmelder piept en hoe je een piepende rookmelder uit kan zetten.

Alle mogelijke redenen waarom jou rookmelder nu piept

We raden aan om het artikel: Help, mijn rookmelder piept! Dit is de reden waarom je rookmelder piept & zo los je het op, te lezen. Hierin zullen we alle mogelijke oorzaken uitgebreid bespreken en vertellen wat je in elke situatie moet doen. Een korte samenvatting wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn waarom je rookmelder piept:

  • De batterij van je rookmelder is leeg;
  • De batterij van de rookmelder is niet goed bevestigd;
  • Je rookmelder is vies van binnen;
  • De stroomaansluiting is defect;
  • De brandmelder geeft aan dat ie moet worden vervangen;
  • Je hebt net gedoucht, gekookt of geverfd;
  • Je rookmelder is defect.

Rookmelder piept uitzetten: hoe doe je dat?

Om een of andere reden is je rookmelder gaan piepen en nu vraag je jezelf af: hoe zet je een rookmelder uit? We gaan het je snel vertellen zodat je zo snel mogelijk je rookmelder kan uitzetten.

Hoe je een rookmelder uitzet werkt voor bijna alle rookmelders hetzelfde. Toch kan het zijn dat de onderstaande methode voor jouw niet werkt omdat je een rookmelder hebt van een bepaald merk die net even een iets andere methode heeft. Werkt de onderstaande instructie niet en blijft je rookmelder piepen? Dan adviseren we om meegeleverde instructieboekje te lezen. De kans is groot dat hierin staat beschreven hoe je een piepende rookmelder uit kan zetten.

Wanneer je rookmelder is afgegaan en deze niet stopt met piepen moet je het volgende doen om hem uit te zetten:

  • Stap 1: Verwijder de rookmelder van de houder
  • Stap 2: Houd de resetknop of de testknop (verschilt per rookmelder) ingedrukt totdat het piepen stopt. Meestal is er een knop waarop staat: “test”.
  • Stap 3: Je rookmelder piept nog steeds? Druk 2 keer op de test/reset knop om het piepen uit te zetten.
  • Stap 4: Ontlaad de rookmelder. Houd de test/reset knop voor 20 tot 25 seconden ingedrukt.
  • Stap 5: Is je rookmelder nog steeds niet uit? Verwijder de batterij en vervang deze voor een ander. Wanneer de batterij van een rookmelder leeg is kan deze gaan piepen om je te waarschuwen.
  • Stap 6: Is het piepen nog steeds niet gestopt? Maak de luchtopeningen naar de sensor schoon (achterzijde rookmelder). Niet zichtbare stofdeeltjes kunnen namelijk in de sensor komen en voor het vals alarm zorgen. Met een stofzuiger is dit gemakkelijk schoon te maken.

Hopelijk is het je gelukt om met deze stappen je piepende rookmelder uit te zetten. Hieronder gaan we in hoe je een rookmelder uitzet in specifieke situaties.

Piepen uitzetten van een rookmelder die werkt op stroom?

Heb je een piepende rookmelder die werkt op stroom en wil je het gepiep uitzetten? Doe dan het volgende: Het eerste wat je moet doen is het vervangen van de back-up batterij. Wanneer deze leeg is zal de rookmelder blijven piepen en dus kan het vervangen van deze batterij een oplossing kunnen zijn. Daarnaast controleer je in de meterkast of er geen stroomgroep is uitgevallen. Mocht dit het geval zijn dan kan het zijn dat de rookmelder een storing heeft en is gaan piepen.

Rookmelder uitzetten zonder batterij

De meeste rookmelders beschikken over een back-up batterij. Deze kan goed verstopt zijn waardoor je denkt dat je een rookmelder hebt zonder batterij. Deze batterij kan leeg zijn en zorgen voor het gepiep. Dit gepiep kan je uitzetten door de batterij te vervangen. Piept de rookmelder nog steeds? Doe dan het volgende. Kijk of er geen viezigheid in je rookmelder zit. Onzichtbare stofdeeltjes kunnen er namelijk voor gezorgd hebben dat de rookmelder is afgegaan. Met een stofzuiger kan je deze stofdeeltjes makkelijk verwijderen.

Rookmelder piept s’nachts

Niets is irritanter dan s’nachts wanneer je net ligt te slapen wakker te worden gemaakt door een piepende rookmelder. Piept je rookmelder in de nacht? Volg dan de 6 stappen hierboven hoe je rookmelder uitzet of bekijk de video: hoe zet je een rookmelder uit. Doe je een van deze twee dan weten we zeker dat het goed komt en je rustig kan gaan slapen.


NIET OVERLIJDEN DOOR BRAND? TEST JE MELDERS MAANDELIJKS! WIJ HELPEN HERINNEREN. MELD JE AAN↓

Elke maand sturen we jou een herinneringsmail, zodat je nooit meer vergeet om je rookmelders te testen!

Rook-melder.nl
Logo